UAE uvodi 2023. korporativni porez prvi put u historiji

Ovo je značajan zaokret u zemlji koja je dugo privlačila kompanije iz cijelog svijeta zahvaljujući statusu neoporezivog centra za poslovanje.

Porez na dobit preduzeća počet će se primenjivati od 1. juna 2023. godine (EPA)

Ujedinjeni Arapski Emirati će prvi put u historiji zemlje uvesti federalni porez na dobit preduzeća, saopćilo je Ministarstvo finansija.

Ova vijest predstavlja značajan zaokret u zemlji koja je dugo privlačila kompanije iz cijelog svijeta zahvaljujući svom statusu neoporezivog centra za poslovanje, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC.

Porez na dobit preduzeća počet će se primenjivati od 1. juna 2023. godine.

Pogodnosti za slobodne zone

Korporativna poreska stopa će u ovoj zemlji iznositi 9,0 posto na dobit iznad 375.000 dirhama (102.000 dolara), dok će na zaradu do tog iznosa ostati nula posto, radi “podrške malim preduzećima i početnicima u biznisu“, saopćilo je Ministarstvo finansija.

Dodaje da će “korporativni porez u UAE i dalje biti među najkonkurentnijim u svijetu”.

Porezu i dalje neće podlijegati pojedinci čija je dobit ostvarena od zapošljavanja, nekretnina, ulaganja u kapital ili drugih ličnih prihoda koji nisu povezani s trgovinom ili poslovanjem UAE.

Istovremeno, preduzeća u slobodnim zonama, kojih u zemlji ima na hiljade, moći će “nastaviti da uživaju pogodnosti od korporativnih poreskih podsticaja“ sve dok “ispunjavaju sve neophodne uslove“, dodalo je Ministarstvo finansija, ne ulazeći u detalje.

Izvor: Agencije