Podijeljeni UN na kratak rok produžio političku misiju u Libiji

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je rezoluciju kojom se na samo tri mjeseca produžava UN-a misija u afričkoj zemlji.

Libija se pokušava izvući iz desetljeća nasilja od pada režima Muammara Gaddafija 2011. godine (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je u ponedjeljak rezoluciju kojom se na samo tri mjeseca produžava UN-a misija u Libiji.

Tekst je sastavila Velika Britanija, poslije više dana sporenja Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, prenosi Beta.

Kratak tekst usvojen jednoglasno predviđa nastavak misije do 30. aprila.

Ranija verzija teksta koja je cirkulirala prethodne sedmice predviđala je da misija UN-a bude produžena do 15. septembra.

Libija se pokušava izvući iz desetljeća nasilja od pada režima Muammara Gaddafija 2011. godine, poslije čega je nastao haos u zemlji, uz borbe za vlast između zapada i istoka zemlje i odlaganja na neodređeno vrijeme predsjedničkih izbora, prvobitno predviđenih za 24. decembar prošle godine.

Rusija prijetila vetom

U ponedjeljak usvojenoj rezoluciji ne pominje se ni nada Zapada da uskoro budu održani izbori u toj zemlji.

Moskva, koja je bila za kratko produženje mandata misije, prijetila je vetom i čak kontra prijedlogom rezolucije da naglasi potrebu da šef UN-a imenuje bez odugovlačenja novog izaslanika za Libiju.

U rezoluciji se samo podsjeća da UN misiji podrške u Libiji (UNSMIL) treba rukovoditi specijalni izaslanik, kojeg treba imenovati generalni sekretar.

Od iznenadne ostavke u novembru Slovaka Jana Kubiša funkciju izaslanika UN -ade facto obavlja Amerikanka Stephanie Williams, koju je generalni sekretar pozvao kao specijalnu savjetnicu i time privremeno izbjegao traženje saglasnosti o novom šefu u Vijeću sigurnosti UN-a.

Izvor: Agencije