Mediji: Dogovor Katara i talibana o nastavku evakuacija

Novinska agencija Axios, pozivajući se na razgovor sa katarskim ministrom vanjskih poslova objavila kako su se Katar i talibani dogovorili za realizaciju dva leta Qatar Airwaysa sedmično.

Katar od septembra upravlja sporadičnim letovima iz Kabula (AP)

Katar je postigao sporazum sa talibana za nastavak čarter evakuacionih letova iz Afganistana, čime je okončan spor koji je doveo do višemjesečne pauze.

Novinska agencija Axios, pozivajući se na razgovor sa katarskim ministrom vanjskih poslova Šeikom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem, objavila je kako su se Katar i talibani dogovorili za realizaciju dva leta Qatar Airwaysa sedmično.

Obustava od decembra

Ovaj sporazum bi trebao omogućiti hiljadama ranjivih Afganistanaca i stranih državljana da budu evakuirani iz države nakon haotičnog povlačenja jedinica Sjedinjenih Američkih Država i drugih stranih vojnika u avgustu prošle godine, a kada su talibani preuzeli prijestolnicu Kabul nakon munjevite ofanzive širom države.

Prošle sedmice je Axios objavio kako SAD planira ponovo pokrenuti svoje napore na evakuaciji i naseljavanju.

Katar od septembra upravlja sporadičnim letovima iz Kabula. No, ovi letovi su obustavljeni od decembra zbog spora sa talibanima oko toga kojim je putnicima dozvoljeno da se ukrcaju na avione, prenosi agencija Reuters. Prvi let, nakon nekoliko mjeseci, krenuo je iz Kabula ka Dohi 26. januara.

Intervju Axiosa sa katarskim šefom diplomatije desio se nakon sastanka u Bijeloj kući u ponedjeljak između predsjednika SAD-a Joea Bidena i katarskog emira Šeika Tamima bin Hamada al Thanija.

Posebna uloga Dohe

Američki zvaničnici su u više navrata pohvalili ulogu Katara zbog njegove uloge posrednika sa talibanima, a koji su se 20 godina borili protiv SAD-a u Afganistanu. Washington, koji zvanično ne priznaje talibane kao legitimnu vlast države, u novembru je objavio kako će Katar biti njegov predstavnik u Afganistanu.

Tokom sastanka, Biden je upoznao katarskog lidera da njegova administracija planira označiti zaljevsku državu, inače lokaciju Centralne komande američke vojske u regiji, „velikim saveznikom van NATO-a“.

Katar je druga država, nakon Kuvajta, u Zaljevu koja je dobila ovu oznaku. Taj status Dohi daje specijalnme ekonomske i vojne privilegije u odnosu sa SAD-om.

Izvor: Al Jazeera