Johnson danas u posjeti Ukrajini, poziva Rusiju na povlačenje

Britanski premijer posjetit će u utorak Ukrajinu, u sklopu diplomatskih napora za odvraćanje moguće invazije Rusije na tu zemlju.

Posjeta odražava želju Borisa Johnsona da pozicionira Veliku Britaniju kao igrača u međunarodnim odnosima (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson posjetit će u utorak Ukrajinu, u sklopu diplomatskih napora za odvraćanje moguće invazije Rusije na tu zemlju.

Johnson će se sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kako bi razgovarali o desecima hiljada ruskih vojnika okupljenih blizu ukrajinske granice, a za koje se Zapad boji da se pripremaju za invaziju, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Kako je navedeno u saopćenju ureda britanskog premijera, sa Zelenskim će razgovarati o strateškoj podršci koju Velika Britanija može ponuditi Ukrajini.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Velika Britanija kažu da Rusija ima sposobnost djelovati protiv Ukrajine, a Johnson je upozorio na katastrofu ako Moskva to učini.

“Pozivamo Rusiju da se povuče i uključi u dijalog kako bi se pronašlo diplomatsko rješenje i izbjeglo daljnje krvoproliće”, rekao je on uoči dolaska u Ukrajinu.

Najava sankcije najbogatijim Rusima

“Pravo je svakog Ukrajinca da odredi kako se njime vlada. Kao prijatelj i demokratski partner, Velika Britanija će nastaviti podržavati suverenitet Ukrajine pred onima koji ga žele uništiti”, poručio je Johnson.

Johnsonova posjeta odražava njegovu želju da pozicionira Veliku Britaniju kao igrača u međunarodnim odnosima, čak i dok se kod kuće nosi s političkim skandalom zbog više okupljanja i proslava u Downing Streetu tokom karantina, što bi ga možda moglo prisiliti i na odstupanje sa dužnosti.

Velika Britanija je u ponedjeljak poručila da bi svaka ruska akcija protiv Ukrajine pokrenula sankcije bez presedana protiv ruskih kompanija i ljudi blisko povezanih s Kremljom.

Pritom, planira se ciljati na najbogatije ljude Rusije, što bi, između ostalog, uključivalo mogućnost zamrzavanja njihove imovine.

Velika Britanija je isporučila Ukrajini odbrambeno oružje i osoblje za obuku, iako su ministri rekli da je razmještaj borbenih jedinica malo vjerovatan.

Izvor: Agencije