Japan zabrinut zbog postupanja s muslimanima Ujgurima u Kini

Parlament je usvojio rezoluciju kojom se izražava zabrinutost zbog pitanja ljudskih prava u Kini, uključujući postupanje prema njenom ujgurskom muslimanskom stanovništvu.

Peking poriče optužbe o ponašanju prema Ujgurima i drugim većinom muslimanskim turkijskim narodima (EPA)

Parlament Japana usvojio je u utorak rezoluciju kojom se izražava zabrinutost zbog pitanja ljudskih prava u Kini, uključujući postupanje prema njenom ujgurskom muslimanskom stanovništvu i Hong Kongu, nekoliko dana prije početka Olimpijskih igara u Pekingu.

Formulacija rezolucije koju je predložila dvostranačka skupina navodno je ublažena nakon dugih rasprava, izbjegavajući direktno optuživanje Pekinga za kršenje prava, prenosi Fena, pozivajući se na AFP.

Ovo dolazi u trenutku povećanog fokusa na izvještaj o ljudskim pravima u Kini dok se zemlja priprema za početak Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, koje počinju ove sedmice.

Tokio je nastojao ići pažljivom linijom u pristupu Kini, pokušavajući izbalansirati pritisak koji je na Peking izvršio bliski saveznik Washington.

Sjedinjene Američke Države i Kina najveći su trgovinski partneri Japana.

SAD: Počinjen je genocid nad Ujgurima

Većina glasova u Donjem domu Parlamenta odobrila je rezoluciju koja izražava “zabrinutost zbog stanja ljudskih prava” u kineskoj regiji Xinjiang, Tibetu, Hong Kongu i Unutrašnjoj Mongoliji.

Rezolucija, također, poziva Vladu da se konstruktivno angažira na pitanjima prava u Kini.

Peking je dugo poricao optužbe o ponašanju prema Ujgurima i drugim većinom muslimanskim turkijskim narodima, uključujući optužbe SAD-a da je počinjen genocid nad Ujgurima u Kini.

Stručnjaci su procijenili da je više od milion ljudi zatvoreno u logorima u regiji Xinjiang u kojoj žive Ujguri.

Peking je negirao tvrdnje da Tibetanci žive pod strogim nadzorom, uz prijetnju zatvorom ili zlostavljanjem zbog bilo kakvih znakova ne-kineskog identiteta, uključujući posjedovanje slika Dalaj Lame, njihovog prognanog duhovnog vođe.

Izvor: Agencije