FBI: Kina najveća prijetnja po dugoročnu ekonomsku sigurnost

Prijetnja koju kineska vlada predstavlja po Zapad je ‘drskija i štetnija’ nego ikada ranije, izjavio je direktor američkog Federalnog istražnog biroa Christopher Wray.

FBI svakih 12 sati otvara nove slučajeve kako bi se suprotstavio kineskim obavještajnim operacijama (EPA)

Prijetnja koju kineska vlada predstavlja po Zapad je “drskija i štetnija” nego ikada ranije, izjavio je direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Christopher Wray, optužujući istovremeno Peking za krađu američkih ideja i inovacija i pokretanje masovnih hakerskih operacija.

Wray je u govoru u ponedjeljak navečer, u predsjedničkoj biblioteci “Ronalda Reagan”, ukazao da SAD nastavlja smatrati Kinu svojom najvećom prijetnjom po dugoročnu ekonomsku sigurnost, čak i u trenutku kada su tenzije između Rusije i Ukrajine u fokusu američke vanjske politike, prenosi Tanjug, pozivajući se na britanski list Guardian.

“Kada zbrojimo ono što vidimo u našim istragama, od kojih je više od 2.000 fokusirano na kinesku vladu koja pokušava ukrasti naše informacije ili tehnologiju, jednostavno nema zemlje koja predstavlja širu prijetnju našim idejama, inovacijama i ekonomskoj sigurnosti od Kine”, rekao je Wray, sudeći prema transkriptu govora koji je dostavio FBI.

‘Uporni branilac cyber sigurnosti’

Prema njegovim riječima, FBI svakih 12 sati otvara nove slučajeve kako bi se suprotstavio kineskim obavještajnim operacijama, pri čemu hakeri kineske vlade kradu više ličnih i korporativnih podataka nego sve druge zemlje zajedno.

“Šteta od ekonomske špijunaže kineske vlade nije samo to što njene kompanije napreduju na osnovu nelegalno stečenih tehnologija. Dok one napreduju, naše kompanije i radnike guraju u drugi plan”, izjavio je Wray.

Zvaničnici kineske vlade su više puta odbacivali optužbe američke vlade, a glasnogovornik kineske ambasade u Washingtonu je prošlog jula poručio da su Amerikanci “izvršili neosnovane napade” i iznijeli zlonamjerne klevete o kineskim cyber napadima.

U tom saopćenju je Kina opisana kao “uporni branilac cyber sigurnosti”.

Izvor: Agencije