Britanija i susjedi saglasni u suzbijanju ilegalnih migracija

Evropski čelnici traže suzbijanje ilegalnih useljavanja prije nego što to pitanje dosegnu evropske granice.

Broj migranata koji protuzakonito ulaze u Englesku malim čamcima ove godine rekordno je porastao (EPA)

Ministri iz Velike Britanije, Belgije, Francuske, Njemačke i Nizozemske usaglasili su planove saradnje u suzbijanju ilegalne migracije diljem Evrope i ilegalnih krijumčara koji djeluju u kanalu La Manche.

Britanska ministrica unutrašnjih poslova Suella Braverman razgovarala je o imigraciji na sastanku u Briselu s kolegama iz grupe sjevernih evropskih zemalja, nazvanih Grupa iz Calaisa (Calais Group), prenosi Reuters.

Broj migranata koji protivzakonito ulaze u Englesku malim čamcima ove godine rekordno je porastao i ponovo aktivirao vruće pitanje zbog kojeg su se oštro sporile Velika Britanija i njeni evropski susjedi, ponajprije Francuska.

Zajednički problem

“Zemlje diljem Evrope moraju tijesno sarađivati da suzbiju ilegalno useljavanje i razbiju lance krijumčara ljudi prije nego što ta pitanja dosegnu naše granice”, kazala je Braverman.

Rekla je da je “Grupa iz Calaisa održala konstruktivne razgovore kako bi se pronašla rješenja na korist svim zemljama i kako bi se kriminalci koji zarađuju na ljudskoj bijedi brzo priveli pravdi”.

Ministri su podržali dogovor o saradnji između Velike Britanije i Frontexa, Agencije za evropsku graničnu i obalnu stražu, u akciji sprječavanja ilegalne migracije.

Izvor: Agencije