U Njemačkoj potvrđeno hapšenje 23 zavjerenika

Tužioci se saopćili da su se 22 njemačka državljana i jedna Ruskinja pojavili pred saveznim sudom zbog sumnje da su planirali državni udar.

Ranije ove sedmice je 25 osumnjičenih članova i pristalica organizacije "Građani Rajha" privedeno tokom racija širom Njemačke (Reuters)

Njemačke vlasti saopćile su da je potvrđeno hapšenje 23 osobe koje su privedene pod sumnjom da su planirale državni udar, a traži se izručivanje još dvoje pritvorenih u inozemstvu.

Tužioci se saopćili da su se 22 njemačka državljana i jedna Ruskinja pojavili pred saveznim sudom i da će ostati u pritvoru dok se istraga nastavlja.

Pokrenut je postupak izručenja još dvojice koji su pritvoreni u Italiji i Austriji, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Racije širom Njemačke

Ranije ove sedmice je 25 osumnjičenih članova i pristalica organizacije “Građani Rajha” privedeno tokom racija širom Njemačke.

Uhapšeni se sumnjiče da su htjeli da sruše postojeći državni poredak u Njemačkoj, uključujući i metode nasilja kao sredstvo za postizanje cilja, prenosi Reuters.

Njihovo hapšenje je označeno kao “neviđeno” u historiji moderne Njemačke.

Izvor: Agencije