SAD šalje dodatne trupe u Estoniju

Dodatne pješadijske trupe bit će praćene artiljerijskim raketnim sistemom HIMARS i pratećom opremom kao i sistemima za komandu i kontrolu.

Američke trupe dio su pojačanog rotacionog raspoređivanja trupa NATO-a (Reuters)

Sjedinjene Američke Države će “tokom naredih sedmica“ rasporediti dodatne pješadijske trupe u Estoniju, kako bi ojačale odbranu na istočnom krilu Sjevernoatlantske alijanse, saopćilo je estonsko Ministarstvo odbrane.

U tu baltičku državu bit će raspoređena američka pješadijska četa, koja se obično sastoji od 80 do 250 vojnika, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Dodatne pješadijske trupe bit će praćene artiljerijskim raketnim sistemom HIMARS i pratećom opremom kao i sistemima za komandu i kontrolu.

“Ova odluka predstavlja značajno povećanje rotacionog vojnog prisustva SAD-a u Estoniji i baltičkim državama i pokazuje dugogodišnju posvećenost SAD-a sigurnosti naše regije i značajno unapređenje položaja NATO-a“, rekao je estonski ministar odbrane Hanno Pevkur.

Najveća nabavka oružja ikada

Prošle sedmice je Estonija, ruski susjed, saopćila kako će nabaviti HIMARS kako bi pojačala svoje odbrambene sposobnosti u najvećem projektu nabavke oružja u baltičkoj državi do sada koja je vrijedna više od 200 miliona dolara.

Američka ambasada u Tallinnu je u odvojenom saopćenju navela kako su američke trupe dio pojačanog rotacionog raspoređivanja trupa NATO-a dogovorenog na samitu Alijanse u Madridu ranije ove godine.

Izvor: Agencije