Pentagon potvrdio svoju predanost osiguravanju vojne nadmoći Tel Aviva

Američki podsekretar Ministarstva odbrane za politička pitanja razgovarao je s budućim izraelskim načelnikom Generalštaba Herzijem Halevijem o američkoj predanosti osiguravanju kvalitativne vojne prednosti Tel Aviva.

Halevi će službeno preuzeti dužnosti 17. januara 2023. godine, dan nakon što istekne Kochavijev mandat (AFP, arhiva)

Colin Kahl, američki podsekretar Ministarstva odbrane za politička pitanja, razgovarao je s budućim izraelskim načelnikom Generalštaba Herzijem Halevijem o američkoj predanosti osiguravanju kvalitativne vojne prednosti Tel Aviva.

U saopćenju Pentagona se navodi kako se potvrđuje “kontinuirano partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Izraela, te američka predanost osiguranju kvalitativne vojne sposobnosti Izraela”. Također je skrenuta pažnja na stalne američke i izraelske napore “u suočavanju s prijetnjama koje predstavlja Iran.”

Tokom sastanka, koji je održan u utorak u Washingtonu, američki dužnosnik je istaknuo “pravo Izraela da se brani”, kao i važnost stabilizacije sigurnosne situacije na Zapadnoj obali.

Izraelski mediji su izvijestili da je Halevi posjetio Washington kako bi razgovarao o odnosima dvije zemlje.

Važno je napomenuti da je u julu američki predsjednik Joe Biden potpisao zajednički sporazum s čelnikom privremene izraelske vlade Yairom Lapidom, nazvan “Jerusalemska deklaracija” o američko-izraelskom strateškom partnerstvu.

“Deklaracija” se usredotočila na predanost Washingtona sigurnosti Izraela, očuvanje kvalitativne vojne nadmoći Tel Aviva, nedopuštanje Iranu da nabavi nuklearno oružje i na suprotstavljanje iranskim aktivnostima u regiji.

Halevi preuzima dužnost 17. januara

U septembru je izraelski ministar odbrane Benny Gantz imenovao general-bojnika Herzija Halevija na čelo Generalštaba izraelske vojske, kako bi zamijenio odlazećeg šefa vojske Aviva Kochavija.

Izraelska vlada je odobrila njegovo imenovanje za načelnika Generalštaba i navela, u saopćenju, kako je “odobrila imenovanje Herzija Halevija za 23. načelnika Generalštaba izraelske vojske”.

Halevi će službeno preuzeti dužnosti 17. januara 2023. godine, dan nakon što istekne Kochavijev mandat.

Yair Lapid ga je, također, opisao kao istaknutog oficira s bogatim iskustvom i vještinama, te je rekao, u svojoj objavi na Twitteru, kako je uvjeren u to da će Halevi voditi izraelsku vojsku do brojnih važnih postignuća.

Halevi živi u doseljeničkom naselju Kfar Ha-Oranim, zapadno od Ramallaha na okupiranoj Zapadnoj obali. U vojsku je stupio kao padobranac 1985. godine, a zatim je napredovao na raznim komandnim pozicijama, sve dok nije stigao i do jedinice “Sayeret Matkal”, koja je opisana i kao najbolja elitna jedinica u izraelskoj vojsci 1993.

Godine 2001. imenovan je za komandanta te jedinice, a na ovoj poziciji je ostao tri godine. Nastavio je napredovati u redovima kopnene vojske, pa je tako  imenovan za šefa vojnoobavještajne službe 2014. i šefa Južne komande izraelskih snaga 2018. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije