Prvi štrajk u ‘New York Timesu’ u 40 godina

Više od 1.000 novinara i drugog osoblja američkog dnevnog lista napustilo je posao na 24 sata, nezadovoljni zbog pregovora o ugovorima, koji traju mjesecima.

Stotine novinara, urednika, fotoreportera i drugih zaposlenika protestiralo je ispred ureda novina u blizini Times Squarea na Manhattanu (Reuters)

Više od 1.000 novinara i drugog osoblja The New York Timesa napustilo je posao na 24 sata u četvrtak, iz nezadovoljstva zbog pregovora o ugovorima, koji traju mjesecima u najvećem radnom sporu ovih novina u više od 40 godina.

Stotine novinara, urednika, fotoreportera i drugih zaposlenika protestiralo je ispred ureda novina u blizini Times Squarea na Manhattanu u New Yorku, prenosi Fena.

Radnički sindikat novinara NewsGuild ispunio je obećanje da će stupiti u štrajk nakon što dvije strane nisu uspjele postići dogovor u maratonskim pregovorima koji su prekinuti u srijedu navečer.

Strane su i dalje daleko jedna od druge po brojnim pitanjima, uključujući plate, politiku rada na daljinu i sistem pregleda učinka rada, za koji sindikat kaže da je rasno pristrasan.

‘Duboko sam razočarana kompanijom’

Sadašnji ugovor istekao je u martu 2021. godine, a sindikat je optužio kompaniju da odugovlači s pregovorima.

“Nisam ljuta, samo sam duboko razočarana našom kompanijom. Ne biste se trebali finansijski boriti ako radite na mjestu kao što je The New York Times bez obzira koji je vaš položaj”, rekla je Nikole Hannah Jones, dobitnica Pulitzerove nagrade i istraživačka novinarka koja je govorila na skupu.

NewsGuild je tvrdio da zaposlenici zaslužuju bolju naknadu za ulogu u pomaganju The New York Timesu da postane uspješna priča u novinskoj industriji.

The New York Times, koji je posljednjih godina povećao bazu pretplatnika, projicira prilagođenu operativnu dobit između 320 i 330 miliona dolara za 2022. godinu u najnovijem izvještaju o zaradi.

Izvor: Agencije