Kritičar Kremlja Ilja Jašin osuđen na osam i po godina zatvora

Ruski opozicioni političar i kritičar Kremlja proglašen je krivim za ‘širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci’.

lja Jašin je ruski opozicioni političar (Reuters)

Ruski opozicioni političar i kritičar Kremlja Ilja Jašin osuđen je na osam i po godina zatvora zbog navodnog širenja lažnih informacija o ruskoj vojsci.

Jašin je proglašen krivim za širenje lažnih informacija putem videosnimka na Youtubeu objavljenom u aprilu u kojem je raspravljao o dokazima koje su otkrili zapadni novinari o ruskim ratnim zločinima u Buči, u blizini Kijeva.

Na tom snimku, Jašin dovodi u sumnju zvanični stav Moskve da su takvi izvještaji izmišljeni kao provokacija protiv Rusije, prenio je Guardian.

Jašin je također saveznik zatvorenog opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog, najistaknutijeg kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, a bio je blizak i Borisu Njemcovu, opozicionom političaru ubijenom u blizini Kremlja 2015. godine.

“Još jedna besramna i nezakonita Putinova presuda neće ušutkati Ilju i ne bi trebala zastrašiti poštene ljude u Rusiji”, napisao je Navaljni na profilima društvenih medija kojima upravlja njegov tim.

“Ovo je još jedan u nizu razloga zbog kojih se moramo boriti i ne sumnjam da ćemo na kraju pobijediti”, dodao je Navaljni.

Zamolio Putina da zaustavi ‘ludilo u Ukrajini’

U završnoj izjavi pred sudom ove sedmice, Jašin se direktno obratio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, opisujući ga kao osobu odgovornu za pokolj i zamolivši ga da “zaustavi ovo ludilo”.

“Gledajući posljedice ovog monstruoznog rata, vjerovatno i sami shvatate kakvu ste ogromnu grešku napravili 24. februara”, rekao je Jašin.

“Unesrećili ste ukrajinski narod koji nam vjerovatno nikad neće oprostiti”, dodao je.

lja Jašin je ruski opozicioni političar koji je vodio partiju Parnas od 2012. do 2016. godine, a sada je na čelu njenog moskovskog ogranka.

U moskovskom opštinskom okrugu Krasnoselski Jašin je bio zamjenik predsjednika opštine od 2017. do 2021.

Izvor: Al Jazeera i agencije