EP će razmatrati priznavanje Holodomora kao genocid

Mnoge države svijeta su priznale Holodomor, strašnu nametnutu glad u Ukrajini 1932. i 1933. godine, kao genocid koji je počinio staljinistički režim.

Obilježava se 90. godišnjica ciljanog izazivanja gladi u Ukrajini od boljševističkog režima (Reuters)

Evropski parlament će naredne sedmice razmatrati priznavanje Holodomora u Ukrajini kao genocida, navodi se u finalnom nacrtu plana i programa ove evropske institucije.

O tome će biti govora u četvrtak, 15. decembra, a tačka se zove: “90 godina nakon Holodomora: Priznanje masovnog ubijanja glađu kao genocida“, objavljeno je iz EP-a.

Dodaje se kako je predviđena jedna runda govora iz političkih grupa.

Potom će uslijediti saopćenje Evropske komisije koje se odnosi na “humanitarnu situaciju u Ukrajini zbog ruskih napada na ključnu infrastrukturu i civilna područja“.

Glad odnijela milione života

Mnoge države svijeta su priznale Holodomor, strašnu nametnutu glad u Ukrajini 1932. i 1933. godine, kao genocid koji je počinio staljinistički režim.

Krajem novembra njemački Bundestag je usvojio rezoluciju kojom se Holodomor priznaje kao genocid nad ukrajinskim narodom, a najavljeno je kako bi se slična rezolucija uskoro mogla naći i pred Senatom Sjedinjenih Američkih Država.

Ove i naredne godine se obilježava 90. godišnjica ciljanog izazivanja gladi u Ukrajini od boljševičkog režima, a koja je kasnije postala poznata kao Holodomor, Golodomor ili Gladomor, a koja je odnijela između 3,5 i 10 miliona života.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada