Britanski ekspert: Ukrajina treba tri oružja da bi dobila rat s Rusijom

Nakon blatnjave sezone, koja je borbe učinila iscrpljujućim, i sa zimom, koja prijeti dodatnim usporavanjem ukrajinske kontraofanzive, čini se da se rat neće uskoro završiti.

Ukrajinske snage gađaju rusku vojsku vatrom iz haubica (Reuters)

Nakon teških mjeseci rata, izazvanog ruskom invazijom na Ukrajinu 24. februara, ukrajinske snage nanijele su niz velikih poraza Moskvi.

Ove pobjede prisilile su ruske vojnike da se prvo povuku iz oblasti u blizini glavnog grada, a zatim da se povuku i iz zapadne regije Herson.

Ali, nakon blatnjave sezone, koja je borbe učinila iscrpljujućim, i sa zimom, koja prijeti dodatnim usporavanjem ukrajinske kontraofanzive, čini se da se rat neće uskoro završiti.

Tenkovi i oklopna vozila

U tom kontekstu, Newsweek je postavio pitanje britanskom vojnom stručnjaku Franku Ledwidgeu, koji je služio na Balkanu, u Afganistanu i Iraku, o vrsti oružja koje je Ukrajini potrebno da porazi Ruse i brzo okonča rat.

Ledwidge ustrajava na tome da će naoružavanje Ukrajine dodatnim tenkovima i oklopnim vozilima pomoći ukrajinskim snagama da poraze Rusiju na svom tlu.

Naglasio je da oklopna vozila trebaju ići zajedno s tenkovima u kombiniranoj operaciji, “inače ćete se suočiti s istim problemom na koji su naišli Rusi s tenkovima”.

Objasnio je da su ruski tenkovi djelovali samostalno u blizini Kijeva ranije tokom rata, što ih je učinilo izloženijim napadima ukrajinske pješadije.

Raketni sistemi

Drugo oružje koje su Ukrajinci tražili su raketni sistemi dugog dometa, poput vojnog taktičkog raketnog sistema Army Tactical Missile System  – ATACMS, koji će im omogućiti da napadnu Krim i istjeraju već dio ruske mornarice, jer će sve vrijeme biti pod napadom, ili barem sve vrijeme pod prijetnjom napada, rekao je Ledwidge.

Zračne snage

Što se tiče trećeg oružja, to je zračna snaga koju predstavljaju borbeni avioni, jer je veliki dio vojne pomoći koji je Kijev primio u proteklim mjesecima bio usmjeren na kopnene snage i protuzračnu odbranu.

Međutim, ukrajinskoj avijaciji će biti potrebna veća podrška da bi porazila Ruse.

Ludwidge je naglasio važnost ponovnog naoružavanja Ukrajine zapadnim lovcima, bilo američkim F-16 ili švedskim Saab Gripenom.

Ovi borbeni avioni bi mogli napraviti razliku između završetka rata ili daljeg odugovlačenja sukoba, kazao je Ledwidge.

Izvor: Agencije