Uhapšeni njemački desničari imali oružje i konkretne planove napada

Grupa je imala veliku mrežu širom zemlje i precizne planove, a bili su spremni da koriste nasilje, čak i ako je to značilo ubijanje ljudi, rekao je šef njemačke obavještajne službe, Thomas Haldenwang.

Vlasti su odlučile pokrenuti antiterorističku operaciju pošto je postalo jasno da grupa ima konkretne planove da nasilnim sredstvima zbaci vladu (EPA)

Grupa krajnjih desničara i bivših vojnih oficira koji su planirali državni udar u Njemačkoj nabavila je oružje i imala je konkretne planove, rekao je šef obavještajne službe te zemlje Thomas Haldenwang.

“Ova grupa je imala veliku mrežu širom zemlje, imali su precizne planove, bili su spremni da koriste nasilje, čak i ako je to značilo ubijanje ljudi”, rekao je Haldenwang za javni servis ZDF.

Dodao je da je grupa bila pod lupom sigurnosnih agencija u posljednjih nekoliko mjeseci, a vlasti su odlučile da pokrenu antiterorističku operaciju kad je postalo jasno da grupa ima konkretne planove da nasilnim sredstvima zbaci vladu, prenosi Anadolija.

Njemačka policija uhapsila je u srijedu 25 ljudi u jednoj od najvećih antiterorističkih operacija u historiji te zemlje i izvršila pretrese u 150 nekretnina u 11 saveznih država.

Prema tužiocima, ekstremno desničarska teroristička grupa imala je planove da stvori haos širom zemlje i upadne u njemački parlament nasiljem i vojnim sredstvima sa ciljem rušenja demokratskog, ustavnog sistema u Njemačkoj.

Očekuju se nova hapšenja

Većina osumnjičenih bili su sljedbenici ekstremno desnog pokreta Reichsburger (Građani Rajha) koji odbacuju legitimitet Savezne Republike Njemačke, a smatraju da zemljom upravljaju pripadnici takozvane “duboke države”.

Ministar unutrašnjih poslova pokrajine Tiringije Georg Maier rekao je da vlasti očekuju nova hapšenja i pretrese u nadolazećim danima u vezi s krajnje desnom grupom.

“Na temelju mog iskustva, obično dolazi i do drugog vala hapšenja”, rekao je Maier, prenijela je Fena.

Kao novi vođa nove njemačke države, koja bi nastala nakon udara, spominje se osoba koja se predstavlja kao Heinrich XIII P.R. On koristi titulu princa i dolazi iz stare plemićke porodice poznate kao kuća Reuss, koja je vladala dijelovima istočne njemačke države Tiringije do 1918. godine.

Izvor: Agencije