Raste podrška nezavisnosti Škotske

Rezultati ukazuju kako bi Škotska nacionalna partija, na čelu s premijerkom Sturgeon, osvojila više od polovine glasova na izborima koji se očekuju 2024.

Anketa pokazuje povećanje podrške za nezavisnost i Škotsku nacionalnu partiju (Reuters)

Podrška za nezavisnost Škotske porasla je na 56 posto dvije sedmice nakon što je sud Velike Britanije zaustavio pokušaj škotske Vlade da naredne godine održi još jedan referendum o nezavisnosti.

Anketa agencije Ipsos pokazala je na uzorku od 1.065 ljudi starijih od 16 godina širom Škotske kako je podrška nezavisnosti porasla za šest procenata od posljednjeg istraživanja u maju.

Sa druge strane, 44 posto ispitanika je za ostanak u uniji, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Rezultati ukazuju kako bi Škotska nacionalna partija (SNP), na čelu s premijerkom Nicolom Sturgeon, osvojila više od polovine glasova na izborima koji se očekuju 2024. godine.

Najavila je kako će se tada izborna kampanja bazirati isključivo na pitanju škotske nezavisnosti, pa će izbori biti de facto referendum.

Neuspjeđan referendum iz 2014. godine

Anketa pokazuje “povećanje podrške i za nezavisnost i za SNP“, navela je Emily Gray, direktorica Ipsosa Škotske.

“Ostaje da se vidi da li je ovo privremeni ‘skok’ poslije nedavne presude Vrhovnog suda ili je to dugotrajni trend“, istakla je Gray.

Na referendumu 2014. godine Škoti su odbili okončati uniju s Engleskom, koja traje već 300 godina, alivnezavisnost je dobila na zamahu poslije izlaska Velike Britanije iz Evropske unije dvije godine kasnije, jer se toj odluci protivila većina škotskih glasača.

Izvor: Agencije