Putin: Rusija bi se u Ukrajini mogla boriti dugo

Imamo naprednije i modernije nuklearno oružje od ostalih, ali nećemo juriti svijetom i mahati s njim, rekao je ruski predsjednik.

Nismo poludjeli da koristimo nuklearno naoružanje, jer znamo šta ono predstavlja, rekao je Vladimir Putin (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio kako se prijetnja nuklearnog rata pojačava, ali da Moskva “nije luda“ da prva upotrijebi svoj nuklearni arsenal, prenose agencije.

Tvrdi da bi Rusija koristila nuklearno naoružanje samo u odgovoru na neprijateljski napad.

Ranije je SAD upozorio Moskvu zbog moguće upotrebe nuklearnog naoružanja.

U obraćanju tokom sastanka Vijeća za ljudska prava Rusije, Putin je rekao da bi se Rusi “branili svim sredstvima koja su im na raspolaganju“.

Upozorio je na rast rizika od nuklearnog rata, u seriji takvih upozorenja, ali i kazao da Rusija svoj arsenal vidi kao sredstvo za odvraćanje od napada, a ne za napad.

“Nismo poludjeli… Znamo šta je nuklearno naoružanje“, rekao je.

“Imamo ga [nuklearno oružje] u naprednijoj i modernijoj formi u poređenju s ostalim nuklearnim silama. No, nećemo juriti svijetom mašući ovim oružjem“, dodao je Putin.

‘Nova mobilizacija nema smisla’

Kazao je da bi se ruske snage u Ukrajini mogle boriti dugo, ali da u ovom trenutku “ne vidi smisla“ za novu mobilizaciju.

“Što se tiče trajanja specijalne vojne operacije, to može biti dug proces”, rekao je Putin, koristeći izraz koji preferira za rusku invaziju na Ukrajinu, koja je počela krajem februara.

Kaže da nema razloga za novu mobilizaciju, nakon prve u septembru i oktobru, tokom koje je okupljeno oko 300.000 rezervista.

Putin tvrdi da je oko 150.000 tih vojnika već u Ukrajini, od toga oko 77.000 u borbenim jedinicama, dok su ostali angažirani na defanzivnim zadacima. Ostalih oko 150.000 je u centrima za obuku.

“U ovim uslovima razgovori o dodatnoj mobilizaciji jednostavno su besmisleni.“

Putin je rijeko govorio o mogućem trajanju rata, mada je u julu rekao da Rusija “tek počinje“.

Od tada su ruske snage trpe učestale poraze, ali Putin da nije zažalio zbog pokretanja rata, najrazornijeg na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata.

Izvor: Agencije