Peking: Prodaja američkog oružja Tajvanu ugrožava mir

Prodaja američkog oružja otoku je kršenje kinesko-američkih sporazuma te ugrožava mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu, stav je Kine.

Prodaja američkog oružja Tajvanu je flagrantno kršenje principa 'jedne Kine', poruka je iz Pekinga (Reuters)

Prodaja američkog oružja Tajvanu kršenje je kinesko-američkih sporazuma, a također ugrožava mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu, izjavila je u četvrtak glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Mao Ning.

Na brifingu za novinare u Pekingu kazala da prodaja američkog oružja “kineskoj regiji Tajvan” predstavlja flagrantno kršenje principa “jedne Kine”, kao i da je u suprotnosti sa tri kinesko-američka sporazuma, a posebno s onim od 17. augusta 1982. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Gomilanje oružja potkopava suverenitet i sigurnost, ugrožava mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu i šalje lažne poruke ohrabrenja tajvanskim separatističkim snagama, rekla je Mao.

‘Jedna od kineskih provincija’

Pozvala je Sjedinjene Američke Države da poštuju princip “jedne Kine” i prekinu praksu korištenja pitanja Tajvana za obuzdavanje Kine.

Američki State Department odobrio je moguću prodaju avionskih dijelova i komponenti i druge opreme u vrijednosti od gotovo 430 miliona eura Tajvanu, saopćila je u utorak Agencija za sigurnost saradnju u oblasti odbrane.

Tajvanom upravlja lokalna administracija od 1949. godine, kada su preostale snage Kuomintanga, na čelu s Chang Kai-shekom, poražene u kineskom građanskom ratu i našle utočište na otoku.

Prema zvaničnom stavu Kine, otok Tajvan je “jedna od kineskih provincija”.

Izvor: Agencije