Nijemci nezadovoljni Scholzovom vladom nakon godinu vlasti

Prema istraživanju, 33 posto ispitanika reklo je da su ‘prilično nezadovoljni’, a još 33 posto da su ‘jako nezadovoljni’ radom koalicije SPD-a, Zelenih i liberala.

Dok je 56 posto glasača Zelenih zadovoljno, samo 24 posto onih koji su glasali za liberale je zadovoljno (EPA)

Dvije trećine Nijemaca nezadovoljno je vladom kancelara Olafa Scholza godinu nakon što je vlada preuzela dužnost, pokazuju rezultati anketa povodom godinu mandata.

U anketi koju je proveo institut za istraživanje javnog mnijenja YouGov za agenciju dpa, 33 posto ispitanika reklo je da su “prilično nezadovoljni”, a još 33 posto da su “jako nezadovoljni” radom koalicije Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD), Zelenih i Liberalno demokratske partije (FDP).

Prema rezultatima, samo je tri posto “vrlo zadovoljno”, a 23 posto ispitanika je “prilično zadovoljno”, prenosi Hina.

Nova vlada, koji dolazi iz SPD-a (lijevi centar), ovoga četvrtka bilježi tačno godinu od kako je položila zakletvi.

Pokazalo se u anketama da glasači koalicijskih stranaka na vlasti imaju različita mišljenja o radu vlade.

Angela Merkel je ‘bolja kancelarka’

Dok je 56 posto glasača Zelenih zadovoljno, samo 24 posto onih koji su glasali za liberale je zadovoljno.

Među pristalicama SPD-a zadovoljstvo i nezadovoljstvo su više-manje izjednačeni i iznose 48 posto, odnosno 47 posto.

Kancelar u anketi prolazi tek nešto bolje od vlade u cjelini, pa je 64 posto ispitanika nezadovoljno njegovim radom, dok je 29 posto zadovoljno.

U usporedbi s prethodnicom Angelom Merkel, aktuelni kancelar nije dobro prošao, pa tako većina od 51 posto vidi Angelu Merkel kao bolju kancelarku, dok samo 19 posto ispitanika smatra Scholza boljim.

Konzervativna Angela Merkel ima prednost pred Scholzom i među biračima SPD-a, 39 posto u odnosu na 37 posto.

S provedbom stranačke politike u vladi najzadovoljniji su glasači Zelenih, pa tako njih 28 posto smatra da su obavili najbolji posao u provedbi svoje politike u vladi.

Isto za svoju stranku misli 23 posto glasača SPD-a te 19 posto glasača liberala.

Uprkos nezadovoljstvu vladom, samo 31 posto ispitanih vjeruje da će se koalicija prijevremeno raspasti, a 47 posto vjeruje da će trajati do sljedećih saveznih izbora 2025. godine.

Kancelar najavio ponovnu kandidaturu

Scholz je u međuvremenu najavio planove za ponovnu kandidaturu na izborima 2025. godine, u intervjuu za medijsku grupu Funke.

“Naravno da ću se ponovno kandidirati”, rekao je on, dodavši da želi “da vladajuća koalicija bude u tako dobroj poziciji da ponovno osvoji mandat”.

Komentirajući loše rezultate anketa, kazao je da je zahvalan na podršci koju uživa i na mogućnosti da dobije još veću.

Ocjenjujući prvu godinu mandata svoje vlade, njemački kancelar kazao je kako je “zadovoljan što smo kao vlada prilično stabilni u ovim uzburkanim vremenima s brojnim izazovima”.

Kao najveća postignuća vlade u jednogodišnjem razdoblju Scholz je istaknuo podršku Njemačke Ukrajini nakon ruske invazije, novi poticaj obnovljivim izvorima energije i početak modernizacije njemačke ekonomije.

Izvor: Agencije