Finska će razmatrati izvoz oružja Turskoj

Finska i Švedska zatražile su pridruženje NATO-u nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, ali je Turska odbila podržati taj zahtjev sve dok se ne ispune njeni uslovi.

U memorandumu o razumijevanju potpisanom u Madridu piše da nema embarga na oružje Turskoj, podsjeća finski ministar odbrane (Reuters)

Finski ministar odbrane Antti Kaikkonen nada se što skorijoj turskoj ratifikaciji finske kandidature za članstvo u NATO-u, te je najavio da će razmotriti davanje dozvola za izvoz oružja Turskoj od slučaja do slučaja, prenosi agencija Fena.

U intervjuu za Reuters nakon sastanka sa turskim kolegom Hulusijem Akarom u Ankari, Kaikkonen je rekao kako ne može predvidjeti vremenski rok za tursku ratifikaciju prijave njegove zemlje za članstvo u Sjevernoatlantskoj alijansi.

Vodeći turski političar iz vladajuće stranke AKP rekao je, međutim, da je brzina ratifikacije u rukama Finske i Švedske i od toga koliko brzo ispunjavaju zahtjeve Turske.

Obje nordijske države zatražile su pridruženje NATO-u ove godine nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, ali je dugogodišnja članica Turska odbila podržati njihov zahtjev sve dok se ne ispune njeni uslovi, uključujući zauzimanje strožeg stava protiv kurdskih aktivista i ukidanje zabrane prodaje oružja.

Odluke donose konsenzusom

„U memorandumu o razumijevanju potpisanom u Madridu piše da nema embarga na oružje (Turskoj) i kako je to trenutno stanje. Odluke donosimo od slučaja do slučaja“, rekao je Kaikkonen.

Ranije ove sedmice turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio da Helsinki mora ukinuti embargo na oružje Ankari kao uvjet za osiguranje podrške Turske.

„Bilo je nekih razgovora s predstavnicima finske industrije o izvozu iz Finske u Tursku. Postoje neki preliminarni razgovori. Rekao bih da bi bilo moguće u bliskoj budućnosti imati neki izvoz“, dodao je on.

Sjevernoatlantska alijansa svoje odluke donosi konsenzusom, što znači da dvije nordijske zemlje traže odobrenje svih 30 država članica saveza. Jedino se Turska još uvijek protivi njihovom članstvu, iako ga Mađarska također još nije ratificirala, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije