Američki Zastupnički dom odobrio rekordan vojni budžet

Zakonom se Ukrajini dodjeljuje barem 800 miliona dolara dodatne vojne pomoći sljedeće godine te niz mjera za jačanje Tajvana.

Zakon odobrava više sredstava za razvoj novog oružja i kupovinu sistema, uključujući i borbene avione F-35 Lockheed Martina i brodove General Dynamicsa (EPA)

Američki Zastupnički dom u četvrtak je podržao zakon zbog kojeg bi odbrambeni budžet sljedeće godine trebao dostići rekordnih 858 milijardi dolara, 45 milijardi dolara više nego što je predložio predsjednik Joe Biden.

Zakon je prošao s 350 glasova za i 80 protiv, daleko premašivši dvotrećinsku većinu koja je potrebna za usvajanje zakona koji će potom ići na izglasavanje u Senatu, piše Reuters, a prenosi Hina.

Više sredstava za razvoj novog oružja

Njime se odobrava 858 milijardi dolara za vojnu potrošnju, uključujući povišicu plaća za vojnike od 4,6 posto, fond za kupovinu oružja, brodova i aviona te podršku za Tajvan u jeku suočavanja s kineskom agresijom te Ukrajinu koja se bori s ruskom invazijom.

Zakonom se Ukrajini dodjeljuje barem 800 miliona dolara dodatne vojne pomoći sljedeće godine te niz mjera za jačanje Tajvana.

Zakon odobrava više sredstava za razvoj novog oružja i kupnju sistema, uključujući i borbene avione F-35 Lockheed Martina i brodove General Dynamicsa.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada