Američka košarkašica razmijenjena za ruskog trgovca oružjem

Brittney Griner je uhapšena 17. februara na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, nakon što su, navodno, pakovanja ulja od kanabisa nađena u njenom prtljagu.

Američka košarkaška zvijezda Brittney Griner razmijenjena je za ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta (AP)

Američka košarkaška zvijezda Brittney Griner razmijenjena je za ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta, objavili su u četvrtak američki mediji.

Griner je puštena na slobodu u razmjeni zatvorenika s Rusijom i sada se nalazi pod američkom ingerencijom, rekao je američki dužnosnik u četvrtak, prenosi Hina.

Predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris telefonski su razgovarali s Brittney Griner, rekao je dužnosnik, dodajući da je košarkašica dobrog raspoloženja.

“Ona je na sigurnom. Ona je u avionu. Ona je na putu kući”, potvrdio je Biden u tvitu.

Bijela kuća objavila je fotografiju snimljenu tokom telefonskog razgovora.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je razmijenilo Griner za ruskog državljanina Viktora Bouta, bivšeg trgovca oružjem. Razmjena zatvorenika dogodila se na aerodromu Abu Dabi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, objavile su ruske novinske agencije.

Viktor Bout stigao u Moskvu

Al Jazeerin novinar Ali Hashem, koji izvještava iz Moskve, izvijestio je da je oslobođeni zatvorenik Viktor Bout stigao u Rusiju.

“[Bout] je veoma misteriozna ličnost. Kao što znamo, uhapsile su ga udružene tajlandsko-američke snage 2008. godine na Tajlandu i izručile SAD-u, gdje je osuđen na 25 godina zatvora zbog podrške terorizmu.

“Njegovo je ime povezano sa slučajevima trgovine oružjem od Afrike do Azije, od Konga, preko Liberije i Sierra Leonea, do Afganistana i Libana”, rekao je Hashem.

Dodao je da ruski zvaničnici na Telegramu slave Boutovo oslobađanje.

Griner bila u ruskom zatvoru od 17. februara

Griner (32), zvijezda Phoenix Mercuryja, uhapšena je 17. februara. Pregovori o njenom puštanju bili su se zakomplicirali nakon ruske invazije na Ukrajine 24. februara i kasnijim urušavanjem odnosa između Washingtona i Moskve.

Dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje, Griner je uhapšena na moskovskom aerodromu kada je u njenoj prtljazi pronađeno ulje kanabisa, koje je zabranjeno u Rusiji.

Osuđena je 4. augusta na devet godina zatvora zbog posjedovanja i krijumčarenja droge. Priznala je krivnju, ali je rekla da je napravila “grešku” i da nije namjeravala prekršiti zakon.

Prošlog mjeseca odvedena je u zatvorsku koloniju u ruskoj regiji Mordoviji na odsluženje zatvorske kazne.

Ruski trgovac među najtraženijim ljudima na svijetu

Nazvan “trgovcem smrću” i “razbijačem sankcija” zbog svoje sposobnosti da zaobiđe embargo na oružje, Bout (55) je prije hapšenja bio jedan od najtraženijih ljudi na svijetu.

Već gotovo dva desetljeća Bout se smatra najozloglašenijim svjetskim trgovcem oružjem. Prodavao je oružje odmetničkim državama, pobunjeničkim grupama i “gospodarima rata” u Africi, Aziji i Južnoj Americi.

Zapadni stručnjaci ocjenjuju da trajni interes Moskve za Bouta snažno ukazuje na njegovu povezanost s ruskim obavještajnim službama.

Nastavak saradnje SAD-a i Rusije

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da sarađuju sa Rusijom tražeći oslobađanje Paula Whelana, američkog državljanina koji je osuđen za špijunažu u Rusiji.

“Nismo bili u mogućnosti da obezbedimo oslobađanjeWhelana. Ali ubuduće, ostajemo apsolutno odlučni da to uradimo”, rekao je Blinken na konferenciji za novinare, prenosi agencija TASS.

Dodao je da će SAD nastaviti da rade sve što mogu kako bi vratile Whelana kući.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada