WTO: Zemlje pojačano ograničavaju izvoz hrane

Zemlje širom svijeta ublažavaju propise o uvozu, a ograničavaju izvoz, posebno hrane i vještačkog đubriva, upozorila je Svjetska trgovinska organizacija.

Do sredine oktobra članice WTO-a uvele su više mjera kojima su poticale trgovinsku razmjenu nego ograničenja (Reuters)

Zemlje širom svijeta ublažavaju propise o uvozu, a ograničavaju izvoz, posebno hrane i vještačkog đubriva, upozorila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

U 12 mjeseci do sredine oktobra članice WTO-a uvele su više mjera kojima su poticale trgovinsku razmjenu nego ograničenja, utvrdio je WTO, prenosi Hina.

Mjesečno je tako u prosjeku uvedeno najviše mjera poticanja trgovine od 2012. godine, pokazuju izračuni.

No, zemlje su tim mjerama uglavnom poticale uvoz, dok su izvoz uglavnom ograničavale, upozorava WTO, zaključivši da su ograničenja izvoza prvi put od 2009. godine, kada su počeli pratiti podatke, nadmašila ograničenja uvoza.

Pojačana nova ograničenja

“Članice su pojačano primjenjivale nova ograničenja trgovine, posebno izvoza, prvo u kontekstu pandemije [korona virusa], a u posljednje vrijeme u kontekstu rata u Ukrajini i krize u opskrbi hranom”, izjavila je u saopćenju šefica WTO-a Ngozi Okonjo-Iweala.

U takvim uvjetima zemlje su u prvom redu ograničavale izvoz hrane, utvrdio je WTO.

“Od 78 mjera ograničenja izvoza prehrambenih proizvoda, stočne hrane i vještačkih đubriva, uvedenih od početka rata [u Ukrajini] krajem februara, njih 57 još je na snazi, što odgovara 56,6 milijardi dolara trgovine”, rekla je Ngozi Okonjo-Iweala.

“Od sredine oktobra brojke su porasle, što bi [nas] trebalo zabrinuti”, upozorila je.

Izvor: Agencije