Washington i Canberra pozvali Japan da rasporedi snage u Australiji

SAD i Australija pozvali su japansku vojsku da rasporedi snage u Australiji po načelu rotacije, obavezujući se na jedinstvo naspram kineskih vojnih planova.

Australski ministri odbrane i vanjskih poslova rekli da su se dogovorili o jačanju vojne saradnje sa SAD-om (EPA)

Sjedinjene Američke Države i Australija pozvale su japansku vojsku da rasporedi snage u Australiji po načelu rotacije, obavezujući se na jedinstvo naspram kineskih vojnih planova.

“Doista je važno da to ostvarimo kako bismo uspostavili ravnotežu u našoj regiji, pozivajući na sudjelovanje druge zemlje u regiji i jedva čekamo buduće razgovore s Japanom”, rekao je australski ministar odbrane Richard Marles, prenosi Hina.

“Krajem sedmice putujemo u Japan, pozvat ćemo ga na veće sudjelovanje u vježbama s Australijom i SAD-om”, dodao je Marles na konferenciji za novinare koju su održali australski i američki ministar odbrane i vanjskih poslova, nakon razgovora u Washingtonu.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin dodao je da saveznici žele da Japan sudjeluje u zajedničkim operacijama s Australijom, gdje SAD od 2012. godine u Darwinu (sjever) drži gotovo 2.000 marinaca, koji se smjenjuju svakih šest mjeseci.

Trilateralna saradnja u odbrani

Australski ministri odbrane i vanjskih poslova rekli su uz to novinarima da su se u Washingtonu dogovorili o jačanju vojne saradnje s SAD-om.

Čelnik Pentagona dodao je da su se SAD i Australija dogovorili o povećanoj rotaciji bombardera, lovaca i vojnika američke vojske i mornarice.

“Odlučili smo unaprijediti trilateralnu saradnju u odbrani i pozvati Japan da se pridruži našim inicijativama na odbrambenom polju u Australiji”, rekao je Austin.

Japan odnedavno želi povećati saradnju s Australijom, ali vojna saradnja je osjetljiva tema zbog službenog pacifizma Tokija nakon Drugog svjetskog rata.

Izvor: Agencije