Turska traži dokaz o osiguranju od ruskih naftnih tankera

Moskva izražava zabrinutost zbog gomilanja naftnih tankera u Bosforskom moreuzu, dok Ankara traži dokaz o osiguranju.

Moskva izražava zabrinutost zbog zastoja naftnih tankera u Bosforskom moreuzu (Reuters)

Turska kaže da je počela tražiti dokaze o osiguranju od tankera koji prevoze rusku sirovu naftu, dok je Moskva izrazila zabrinutost zbog zastoja naftnih tankera u Bosforskom moreuzu.

Najmanje 20 naftnih tankera koji čekaju u redu u Turskoj suočeno je s većim kašnjenjima u prelasku iz ruskih crnomorskih luka u Sredozemlje, dok se operateri utrkuju u pridržavanju novih turskih pravila o osiguranju, uvedenih prije nego je G7 ograničio cijene ruske nafte, rekli su izvori iz industrije, navodi novinska agencija Reuters.

Rusija pregovara sa osiguravajućim i transportnim kompanijama o ovom pitanju, prenijela je novinska agencija RIA izjavu zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandra Gruška.

“Svjesni smo situacije. Naravno, to nas zabrinjava sa stajališta interesa naših operatera. O ovom problemu razgovaramo s transportnim i osiguravajućim društvima. Uostalom, osiguravajuća društva osiguravaju, a ne država”, rekao je Gruško.

“Ako problem ne bude riješen, naravno da će doći do uplitanja na političkom nivou.”

Turske pomorske vlasti objavile su dokument, u koji je Reuters imao uvid prošlog mjeseca, kojim traže dodatne garancije od osiguravatelja da će tranzit kroz Bosfor biti osiguran od početka ovog mjeseca.

Novo tursko pravilo o osiguravanju

Prekidi u saobraćaju tankera iz ruskih crnomorskih luka u Sredozemlje rezultat su novog turskog pravila o osiguranju, a ne gornje granice cijena ruske nafte koju je dogovorila koalicija zemalja G7 i Australija, rekao je dužnosnik grupe.

No, turski dužnosnik je negirao da ta mjera usporava prolaz naftnih brodova do svjetskih tržišta kroz moreuze Bosfor i Dardanele.

Evropska unija i G7 su prošle sedmice dogovorile da će zapadnim osiguravateljima onemogućiti osiguranje brodova koji namjeravaju prodavati rusku naftu za više od 60 dolara po barelu.

Specijalizirana web-stranica za praćenje tankera TankerTracker.com je rano u srijedu saopćila da se ruski izvoz sirove nafte morem prepolovio u prethodnih 48 sati.

Izvor je rekao AFP-u da su turski dužnosnici početkom mjeseca počeli tražiti dokaz o osiguranju od tankera koji prolaze iz Rusije.

Službeni izvor je pod uvjetom anonimnosti rekao AFP-u da vlasti “žele biti sigurne u vezi sa pokrićem” jer su ga zapadni osiguravatelji počeli otkazivati.

‘Normalna pojava tokom zimske sezone’

Neimenovani turski dužnosnik rekao je novinskoj agenciji Anadoliji da “većina međunarodnih osiguravatelja” više ne osigurava rusku sirovu naftu.

“Ne daj Bože, ako se dogodi nesreća u moreuzima, ko će pokriti štetu koja može doseći milijarde dolara? Ko bi bio odgovoran?”, upitao je turski dužnosnik.

Također je odbacio izvještaje zapadnih medija koji sugeriraju da su nova pravila Turske stvorila zastoj tankera u dva moreuza. Dužnosnik je rekao da nema “značajnih” promjena u pomorskom saobraćaju i da bi Turska mogla poduzeti dodatne mjere za “sprečavanje zagušenja”.

Kazahstan, veliki izvoznik nafte, rekao je u srijedu da je gomilanje naftnih tankera na Bosforu normalno tokom zimske sezone.

“Na Bosforu i Dardanelu za sada se čeka šest dana. Za zimsku sezonu ovo je normalno čekanje; prošle godine, čekanje u moreuzima u decembru bilo je oko 14 dana”, navodi se u saopćenju kazahstanskog ministarstva energetike.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada