Finska u NATO kada ukine embargo na oružje Turskoj

Članica NATO-a otežava nastojanje Švedske i Finske da se pridruže Alijansi, optužujući ih da ignoriraju prijetnje Turskoj od kurdskih oružanih formacija i drugih grupa.

Mevlut Cavusoglu je iznio očekivanja Turske od Helsinkija uoči dolaska u Ankaru finskog ministra odbrane (Reuters)

Finska mora javno da saopšti da ukida zabranu prodaje oružja Turskoj da bi Ankara dala saglasnost na članstvo te zemlje u NATO-u, izjavio je u utorak šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu.

Cavusoglu je iznio očekivanja Turske od Helsinkija uoči dolaska u Ankaru finskog ministra odbrane Anttija Kaikkonena, koji će u četvrtak sa turskim kolegom Hulusijem Akarom razgovarati o težnji Finske da uđe u NATO, prenosi Beta.

“Posjeta finskog ministra odbrane Turskoj je važna jer još nismo čuli objavu Finske da je ukinula embargo na oružje protiv nas. Očekujemo takvu izjavu odatle”, rekao je Cavusoglu novinarima.

Zabrinute da bi mogle da postanu mete Moskve, Švedska i Finska su napustile dugogodišnju politiku vojne neutralnosti i podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru.

Pritisak Ankare

Turska, članica NATO-a, otežava nastojanje Švedske i Finske da se pridruže alijansi, optužujući ih da ignoriraju prijetnje Turskoj od kurdskih oružanih formacija i drugih grupa koje Ankara smatra terorističkim.

Ankara vrši pritisak na Finsku i Švedsku da se obračunaju sa pripadnicima takvih grupa, uz zahtjev za ukidanje embarga na oružje Turskoj.

Švedska je u septembru objavila da ukida zabranu prodaje oružja Turskoj koju je uvela 2019. godine, poslije turske vojne operacije protiv kurdskih formacija u Siriji.

Turska i Mađarska su jedine dvije države u NATO-u koje nisu ratificirale protokol o pristupanju Finske i Švedske alijansi, dok je ostalih 28 članica to učinilo.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada