Prvo javno smaknuće u Afganistanu od dolaska talibana na vlast

Javno smaknuće je izvršeno u Farahu, na zapadu zemlje, nakon što je prije nekoliko sedmica vrhovni vođa talibana, mula Haibatulah Akhundzada, naredio najstrožiju primjenu islamskog zakona.

Talibani vrlo strogo javno kažnjavaju silovanja, otmice ili preljubu (EPA)

Talibani su, prvi put od ponovnog dolaska na vlast u Afganistanu, izvršili javno smaknuće, pogubivši muškarca osuđenog na smrtnu kaznu zbog ubistva.

Javno smaknuće je izvršeno u Farahu, na zapadu zemlje, nakon što je prije nekoliko sedmica vrhovni vođa talibana, mula Haibatulah Akhundzada, naredio najstrožiju primjenu islamskog zakona, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Vrhovni sud je dobio naredbu da na mjestu javnog okupljanja u Farahu provede presudu ‘oko za oko, zub za zub'”, saopćio je glasnogovornik talibana Zabihulah Mudžahid.

Osuđen zbog ubistva i krađe

Osuđenik Tadžmit, sin Ghulama Sarvara, osuđen je zbog ubistva jednog čovjeka i krađe njegovog motocikla i mobitela, navodi se u saopćenju.

Također se navodi da je počinitelja zločina identificirala njegova porodica te da je on potom i priznao zlodjelo.

Nakon povratka na vlast talibani su obećali da će biti blaži u primjeni šerijatskog zakona, no ubrzo su se vratili rigidnoj i rigoroznoj interpretaciji vjerskog zakona, kao u vrijeme njihove prve vladavine od 1996. do 2001. godine.

Vrlo strogo javno kažnjavaju silovanja, otmice ili preljubu, obično amputacijom nekog organa ili kamenovanjem.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada