Priveden predsjednik Perua Pedro Castillo

Peruanski parlament izglasao je opoziv predsjednika Castilla u srijedu, nekoliko sati nakon što je predsjednik rekao da će raspustiti to zakonodavno tijelo.

Pedro Castillo, optužen da je predsjednički položaj koristio za sebe, svoju porodicu i bliske saveznike, također se suočava s tužbom zbog korupcije (EPA)

Predsjednik Perua Pedro Castillo uhapšen je nakon što je u srijedu odlučio raspustiti Kongres i formirati nacionalnu vanrednu vladu u toj zemlji, objavila je agencija Anadolija, ne navodeći više detalja, dok agencija Reuters koristi izraz “priveden”.

Prethodno, peruanski parlament izglasao je opoziv predsjednika Castilla, nekoliko sati nakon što je predsjednik rekao da će dekretom raspustiti zakonodavno tijelo čime bi u zemlji nastupila ustavna kriza.

Ignorišući Castillov pokušaj raspuštanja Kongresa, zastupnici su nastavili postupak za opoziv. Naposljetku je 101 zastupnik glasao za, šest ih je bilo protiv i deset suzdržavnih.

Kongres je pozvao potpredsjednika Dinu Boluartea da preuzme dužnost, izvijestio je Reuters.

Castillo gubi poluge moći

Iako je trenutno nejasno ko će prevladati, čini se da Castillo gubi poluge moći. Njegovi saveznici su ga napustili, a ministri, vojska, policija i američki ambasador kritikovali su pokušaj raspuštanja Kongresa mimo uobičajenih pravnih procedura.

“Sjedinjene Države kategorički odbacuju bilo kakav izvanustavni akt predsjednika Castilla kako bi spriječio Kongres da ispuni svoj mandat”, napisala je na Twitteru američka ambasadorica u Peruu Lisa Kenna.

Castillo, optužen da je predsjednički položaj koristio za sebe, svoju porodicu i bliske saveznike, također se suočava s ustavnom tužbom glavnog državnog odvjetnika koja je povezana s istragama oko korupcije.

Predsjednik kaže kako je tužba pokušaj “državnog udara” koji su orkestrirali ured tužitelja i Kongres.

Južnoameričku državu muče politički sukobi između dvije grane vlasti, a od 2016. zbog smjena i ostavki imala je pet predsjednika, uključujući Castilla.

Predsjednik Martin Vizcarra raspustio je Kongres, a kasnije je 2020. opozvan.

Prije tri desetljeća predsjednik Alberto Fujimori, koji je trenutno u zatvoru zbog kršenja ljudskih prava i korupcije, također je bio najavio raspuštanje Kongresa.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada