Njemačka: Uhapšena grupa koja je planirala državni udar

Privedeni se sumnjiče za osnivanje terorističke organizacije u cilju uspostavljanja države po uzoru na Njemačko carstvo iz 1871. godine.

Privedeni se sumnjiče da su članovi ili pristalice terorističke organizacije (Reuters)

Ukupno 25 osoba privedeno je u racijama širom Njemačke, pod optužbom da su članovi terorističke organizacije i da su planirali državni udar.

Tužilaštvo je saopćilo da su privedeni optuženi za osnivanje terorističke organizacije u cilju uspostavljanja države po uzoru na Njemačko carstvo iz 1871. godine.

Navedeno je da je u racijama provedenim u mnogim federalnim državama ukupno 25 osoba privedeno pod optužbom da su “članovi ili pristalice terorističke organizacije”, prenosi Anadolija.

Među privedenim osobama se nalaze i bivši vojnici.

U saopćenju se navodi da su privedene osobe planirale državni udar upadom u njemački parlament.

Njemački ministar pravde Marco Buschmann objavio je na Twitter nalogu da se od srijede ujutro provodi velika antiteroristička operacija te da savezni tužilac istražuje terorističku mrežu.

Ne priznaju modernu njemačku državu

“Postoji sumnja da je planiran oružani napad na ustavne institucije”, rekao je Buschmann.

Navodno članovi grupe, koja za primjer uzima Njemačko carstvo, ne priznaju modernu njemačku državu.

“Istraga pruža uvid u ponor desničara i koliku prijetnju predstavlja scena ‘Građana Reicha'”, objasnila je ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser u saopćenju.

Istakla je da vlasti preduzimaju mjere protiv svih koji nastoje ugroziti vladavinu prava.

Faeser je rekla da je otkrivena teroristička mreža, prema dosadašnjoj istrazi, bila vođena “nasilnim fantazijama za rušenjem države i zavjereničkim ideologijama“.

Pravna država, poručila je, zna se braniti od “neprijatelja demokratije“.

Izvor: Agencije