Njemačka uskoro odlučuje o kupovini aviona F-35

To je prva velika nabavka naoružanja u okviru fonda od 100 milijardi eura predviđenog za odbranu.

Njemačka namjerava kupiti ukupno 35 'stealth' borbenih aviona F-35 (Reuters)

Njemački parlament će sredinom decembra odlučivati o kupovini američkih borbenih aviona F-35 kompanije Lockheed Martin u vrijednosti od 10 milijardi eura, izjavila je utorak ministrica odbrane Njemačke Christine Lambrecht.

“O velikom projektu kupovine američkih borbenih aviona F-35 u vrijednosti od 10 milijardi eura razgovarat će se 14. decembra na sljedećoj sjednici (skupštinskog) odbora za budžet”, rekla je Lambrecht novinarima tokom posjete gradu Zimernu u zapadnoj Njemačkoj, prenio je Reuters.

Prema njenim riječima Njemačka namjerava da kupi ukupno 35 ‘stealth’ borbenih aviona F-35, uključujući i projektile i drugo naoružanje i opremu, a kako je rekla prvih osam aviona biće isporučeno 2026. godine, prenosi Tanjug.

Novi standardi nakon Hladnog rata

To je prva velika nabavka naoružanja u okviru fonda od 100 milijardi eura predviđenog za odbranu.

Kancelar Olaf Scholz je najavio ovaj  fond nakon izbijanja sukoba u Ukrajini u okviru promjene državne politike s ciljem da naoružanje i vojnu opremu Bundeswarea uskladi sa novim standardima uvedenim nakon Hladnog rata.

Planirano je da avioni F-35 zamjene stare letjelice tipa Tornado, jedini njemački avion sposoban da nosi američke nuklearne bombe koje su uskladištene u Njemačkoj i spremne za korištenje u slučaju (izbijanja nuklearnog) sukoba.

Izvor: Agencije