Merkel priznala greške u politici prema Rusiji

Ona se osvrnula na njemačku suzdržanost kada je riječ o izdvajanju za odbranu, koja nije odgovarala dogovorenom postotku izdvajanja na nivou NATO-a.

Merkel: Početkom 2015. Rusija je mogla Ukrajinu lako savladati (Reuters)

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel priznala je kako je bilo propusta u politici prema Rusiji u vrijeme kada se ona nalazila na čelu njemačke Vlade, prenosi agencija Hina pozivajući se na njemačke medije.

„Mi smo brže trebali reagirati na agresivno ponašanje Rusije“, rekla je Angela Merkel za ovosedmično izdanje sedmičnika Die Zeit.

Ona se osvrnula na njemačku suzdržanost kada je riječ o izdvajanju za odbranu, koja nije odgovarala dogovorenom postotku izdvajanja na nivou NATO-a.

Dva posto

„Njemačka nikada nije ostvarila dogovorenih dva posto izdvajanja za odbranu, a ni ja se nisam baš pretjerano za to zalagala“, rekla je Merkel.

Navela je kako naročito žali što se nije snažnije prionulo jačanju Bundeswehra nakon ruske aneksije Krima 2014, nakon koje su članice NATO-a pristale izdvajati dva posto na odbranu.

Branila je i sporazum iz Minska koji je, prema njenom mišljenju, trebao spriječiti rat koji je ipak započeo početkom ove godine.

„Moramo na ove stvari gledati iz današnje perspektive. Početkom 2015. je Rusija mogla Ukrajinu lako savladati. I ja sumnjam da je NATO tada mogao u tolikoj mjeri pomoći Ukrajini kao što to čini danas”, rekla je Merkel u intervjuu za Die Zeit.

Pitanje druge trase Sjevernog toka

Istovremeno, Merkel izdavanje dozvole za izgradnju druge trase plinovoda Sjeverni tok ne smatra greškom.

„Zabrana projekta tada bi osjetno pogoršala odnose s Rusijom”, rekla je bivša njemačka kancelarka.

Ona je dodala kako pojačana ovisnost Njemačke o ruskom plinu nije samo rezultat zajedničkog njemačko-ruskog projekta Sjeverni tok, nego i činjenice da je iz „Norveške, Velike Britanije i Nizozemske pristizalo manje plina”.

Nakon napada Rusije na Ukrajinu mnogi su njemačku kancelarku optuživali za propuste u odnosima prema Rusiji posljednjih godina te posebice za preveliku ovisnost o ruskom plinu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada