Magazin ‘Time’ proglasio Volodimira Zelenskog osobom godine

Otkako je Rusija započela rat protiv Ukrajine u februaru, Zelenski se pokazao kao nepokolebljiv simbol otpora Ukrajine i njene žestoke odlučnosti da ne izgubi rat.

'Time' je odao priznanje 44-godišnjem predsjedniku (Reuters)

Američki časopis Time proglasio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog osobom 2022. godine, a uz njega, simbolično je okrunjen i “duh Ukrajine’.

Zelenski (44), bivši komičar i glumac, izabran je za lidera istočnoevropske države 2019. godine. Bez političkog iskustva, osim uloge predsjednika u televizijskoj seriji, neki su njegov izbor dočekali sa skepticizmom.

Međutim, otkako je Rusija započela rat protiv Ukrajine u februaru, on se pokazao kao nepokolebljiv simbol otpora Ukrajine i njene žestoke odlučnosti da ne izgubi rat, prenosi Anadolija.

‘Njegova publika sada je bio svijet’

“Njegovi profesionalni instinkti proizašli iz života kao glumca na pozornici značili su da je znao čitati gomilu i reagovati na njena raspoloženja i očekivanja. Sada je njegova publika bio svijet. Bio je odlučan da ih ne iznevjeri”, navodi magazin Time.

Osim toga, Time je odabrao južnokorejsku K-pop grupu Blackpink za zabavljača godine, američkog bejzbol igrača Arona Judgea za sportistu godine, malezijsku glumicu Michelle Yeoh za ikonu godine, žene u Iranu za heroje godine, a bivšeg administratora NASA-e Gregoryja Robinsona za inovatora godine.

Time je tradiciju proglašavanja osoba godine započeo 1927.

Izvor: Agencije