Izvor: Turska postavila rok za otkazivanje vojne operacije u Siriji

Ankara od SAD-a i Rusije traži da privole Sirijske demokratske snage na povlačenje iz Manbija, Tal Rifaata i Kobanea u roku od dvije sedmice.

Turska od juna prijeti pokretanjem nove kopnene operacije protiv grupa sa sjevera Sirije (AFP)

Turski izvor izjavio je za Al Jazeeru da je Ankara postavila SAD-u i Rusiji rok za sprečavanje njene planirane vojne operacije na sjeveru Sirije.

Zvaničnik je kazao da je Ankara od Moskve i Washingtona zatražila da pritisnu Sirijske demokratske snage (SDF) na povlačenje iz Manbija, Tal Rifaata i Kobanea u roku od dvije sedmice.

Turska, kako je dodao, neće prihvatiti produžavanje toka te je naveo da je alternativa neispunjenju uslova pokretanje vojne operacije proiv SDF-a, koji uživa podršku SAD-a, a koji većinom čine Jedinice narodne zaštite (YPG), uglavnom Kurdi.

Ankara YPG smatra sirijskim ogrankom Radničke partije Kurtistana (PKK), koja je u Turskoj označena “terorističkom”, kao i u SAD-u i u Evropskoj uniji.

Turska od juna prijeti pokretanjem nove kopnene operacije protiv grupa sa sjevera Sirije, a nakon bombaškog napada u Istanbulu 13. novembra, u kojem je poginulo šest ljudi, za koji Ankara krivi PKK, počela je planirati akciju.

SDF se oslanja na SAD i Rusiju

PKK i YPG poriču umiješanost u napad.

U odgovoru na turski zahtjev, SAD je, kako kaže zvaničnik, ponudio ideju restruktuiranja SDF-a i davanje veće uloge arapskim snagama unutar njega u vođenju tri grada koja cilja Turska.

No, Ankara tvrdi da se prije razmatranja američkog prijedloga mora okončati kontrola SDF-a nad naftnim postrojenjima.

Ruska strana također je izložila svoje zahtjeve, a oni su vezani uz njene interese u Ukrajini.

SDF pokušava spriječiti planiranu tursku operaciju oslanjajući se i na Ruse, i na Amerikance.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada