Istraživač sa Harvarda: Drugi američki građanski rat već je počeo

Iz naizgled izoliranih akata nasilja u Americi, moglo bi se utvrditi da je drugi američki građanski rat već počeo, smatra Niko Emack.

Nasilje koja su počinile naoružane osobe i desničarske grupe dio su većeg pokreta domaćeg terorizma (EPA)

Student diplomskog studija na Harvardu Niko Emack kaže da bi se iz naizgled izoliranih akata nasilja u Americi moglo utvrditi da je drugi američki građanski rat već počeo.

Autor, koji se specijalizirao za pitanja politike, kulture i identiteta, dodaje u svom članku na web stranici National Interesta da su ti činovi nasilja, koje su počinili usamljeni naoružani ljudi i krajnje desničarske grupe, dio većeg pokreta domaćeg terorizma koji ima sve elemente pravog građanskog rata.

Objasnio je da se broj žrtava ubistava u Americi može činiti relativno malim u odnosu na populaciju te države od preko od 300 miliona stanovnika. Ali kada se uporedi s jednom akademskom mjerom za građanski rat, rezultat će biti zapanjujući.

Otvorena pobuna

Autor je istakao da na ovaj novi građanski rat ne gleda iz perspektive konvencionalne vojne akcije, u kojoj dvije vojske razmjenjuju vatru na travnatom polju. Umjesto toga, gleda ga kroz CIA-inu definiciju otvorene pobune. Incidenti u ovoj kampanji uključuju masovne pucnjave motivirane političkim pitanjima vezanim za rasu, seksualnost i imigraciju.

Navodi da istraživanje politologa Bena Valentina o Kambodži, nacističkoj Njemačkoj i Ruandi pokazuje da ”mala manjina, dobro naoružana i organizirana, može izazvati ogromnu količinu krvoprolića kada se pusti na nenaoružane i neorganizirane žrtve. Dodao je kako je američki politolog John Mueller procijenio da je tokom genocida u Ruandi samo dva posto Hutu populacije bilo odgovorno za veliku većinu ubistava.

Niko ne želi vjerovati

”Niko ne želi vjerovati da njihova voljena demokratija propada ili da ide prema ratu”, napisala je Barbara Walter, vodeća stručnjakinja za političko nasilje, u svom bestseleru New York Timesa ”Kako počinju građanski ratovi” (How Civil Wars Start), argumentira Emack.

Umjesto da se na potencijalni građanski rat gleda isključivo kroz prizmu formalnih oružanih skupina, kreatori politike bi trebali skrenuti pažnju na sve veći broj žrtava u Americi od strane decentraliziranog pokreta nadmoći bijele rase, ultrakonzervativne politike i domaćeg terorizma, zaključio je autor.

Izvor: Agencije