Evropska unija zamrznula saradnju s izraelskom policijom

Izraelski zvaničnici rekli su da je ta odluka prvi evropski pokazatelj da će promjena izraelske politike na okupiranoj Zapadnoj obali štetiti saradnji s Unijom.

Međunarodno pravo Zapadnu obalu i Istočni Jerusalem smatra okupiranim teritorijama (Reuters)

Evropska unija zamrznula je saradnju s izraelskom policijom, zbog zabrinutosti u vezi s politikom buduće vlade Izraela, javili su izraelski mediji u srijedu.

Izrael i EU potpisali su u septembru nacrt sporazuma za poboljšanje prenosa obavještajnih informacija.

Dogovor treba odobriti Evropski parlament, prenosi Anadolija.

“Unija je obavijestila izraelskog ambasadora Haima Regeva da će za sada prestati promovirati nacrt sporazuma o obavještajnoj saradnji između izraelske policije i Evropske policijske agencije – Europol”, navodi list Haaretz, pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

Regevu je odluka o suspenziji uručena prošlog petka, navodi list.

Štetna promjena

Izraelski zvaničnici rekli su za Haaretz da je ta odluka prvi evropski pokazatelj da će promjena izraelske politike na okupiranoj Zapadnoj obali štetiti saradnji s EU-om.

List navodi kako se očekuje da će novi sporazum uključiti klauzulu koja sprečava Izrael da koristi bilo koju informaciju koju dobije iz Evrope na palestinskim teritorijama okupiranim 1967. godine.

Međunarodno pravo Zapadnu obalu i Istočni Jerusalem smatra okupiranim teritorijama i da su sve aktivnosti izgradnje jevrejskih naselja tamo ilegalne.

Mandatar za sastav izraelske vlade Benjamin Netanyahu pristao je da ponudi krajnje desničarskom političaru Itamaru Ben-Gviru funkciju ministra nacionalne sigurnosti u novoj vladi, što je potez koji je izazvao regionalnu i međunarodnu zabrinutost.

Izvor: Agencije