Demokrat pobijedio republikanca u utrci za senatora Georgije

Novo mjesto u Gornjem domu Kongresa SAD-a daje veću slobodu demokratama Joea Bidena koji su u zadnje dvije godine vladali s ‘tankom’ većinom.

Demokratski senator Raphael Warnock pobijedio je republikanca Herschela Walkera (Reuters)

Stranka Joea Bidena u utorak je povećala većinu u američkom Senatu, nakon pobjede demokratskog kandidata Raphaela Warnocka na izborima u Georgiji.

Američki predsjednik, kojem su predviđali težak poraz na izborima u sredini mandata, izlazi ojačan iz ove izborne utrke, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Warnoc, kandidat njegove stranke, natjecao se sa štićenikom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, republikancem Herschelom Walkerom, na kraju međuizbora (“midterms”).

Dvojica su se već sučelila u novembru, ali je bio potreban drugi krug, jer ni jedan nije dobio više od 50 posto glasova.

Ova pobjeda ne narušava ravnotežu vlasti u američkom Kongresu: demokrati su već imali kontrolu u Senatu nakon prvog kruga parlamentarnih izbora u novembru.

S druge strane, republikanci su u većini u Zastupničkom domu, ali puno slabijoj nego što su se nadali.

Ovo novo mjesto u Senatu daje veću slobodu demokratama,  koji su u zadnje dvije godine vladali s “tankom” većinom; imali su 50 od 100 mjesta.

U izbore u Georgiji utrošeno 400 miliona dolara

Omogućit će joj, između ostalog, veći utjecaj u glavnim parlamentarnim odborima i znatno ograničiti utjecaj umjerenog demokratskog senatora Joea Manchinija, koji je pokopao nekoliko velikih projekata Bidenove administracije.

Republikanci su se nadali da će s ovim mjestom dobiti veću mogućnost blokade politika Bidena.

Sedam stotina dana do idućih izbora, opozicija nastoji poremetiti dinamiku predsjednika ojačanog dobrim rezultatima na izborima u sredini mandata.

Poraz Trumpovog kandidata je još jedan dokaz da se republikanski “val” koji je najavio bivši predsjednik na međuizborima nije dogodio.

Ali, to nije smetalo republikancu, umiješanom u niz afera i sudskih sporova, da se kandidira za predsjedničke izbore.

O važnosti i zanimanju za ovaj posljednji deuel u Georgiji govori činjenica da je u izbore utrošeno gotovo 400 miliona dolara, što ih čini najskupljim izborima u sredini mandata.

Izvor: Agencije