Bjelorusija razmješta trupe i oružje, izrazila strah od napada iz Ukrajine

Ukrajina upozorava da Rusija i Bjelorusija planiraju novi upad ruske vojske preko ukrajinsko-bjeloruske granice i kako se zbog toga posljednjih sedmica u Bjelorusiji obavljaju vojne vježbe.

Agencije dodaju kako je planirano kretanje tokom srijede i četvrtka, ali nema informacija u kojim regijama će biti održane vježbe niti kojeg će one biti oblika (AP)

Bjelorusija planira premjestiti vojnu opremu i snage sigurnosti zbog mogućih terorističkih akcija, saopćilo je Vijeće sigurnosti ove istočnoevropske države, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

U saopćenju se navodi kako će zbog planiranih vojnih vježbi na nekim dionicama i putevima saobraćaj biti usporen. Nije saopćeno u kojim dijelovima Bjelorusije će biti obavljene vojne vježbe.

„Tokom ovog perioda planirano je razmještanje vojne opreme i osoblja nacionalnih snaga sigurnosti“, prenijela je državna agencija BelTA pozivajući se na bjelorusko Vijeće sigurnosti.

„Kretanje građana duž određenih javnih saobraćajnica i područja će biti ograničeno, a planirano je korištenje imitacija naoružanja u svrhu obuke.“

Agencije dodaju kako je planirano kretanje tokom srijede i četvrtka, ali nema informacija u kojim regijama će biti održane vježbe niti kojeg će one biti oblika.

Upozorenje iz Ukrajine

Ukrajina upozorava da Rusija i Bjelorusija planiraju novi upad ruske vojske preko ukrajinsko-bjeloruske granice i kako se zbog toga posljednjih sedmica u Bjelorusiji obavljaju vojne vježbe.

„Neprijateljske jedinice se obučavaju na poligonima Republike Bjelorusije kako bi se ruski napadi nastavili sa bjeloruske teritorije“, navodi se između ostalog u saopćenju Generalštaba Ukrajine objavljenom na Facebooku.

Devet mjeseci se Bjelorusija drži na distanci od direktne umiješanosti u rat u Ukrajini, no u prošlosti je predsjednik Aleksandar Lukašenko naredio trupama da se, zajedno sa ruskom snagama, rasporede nedaleko od granice sa Ukrajinom pozivajući se na prijetnje Bjelorusiji iz Kijeva i sa Zapada.

Izvor: Agencije