Argentinska potpredsjednica osuđena na šest godina zatvora

Cristina Fernandez de Kirchner neće odmah u zatvor i očekuje se da će se žaliti na presudu, pa će se slučaj vjerovatno još godinama potezati po sudovima.

Cristina Kirchner optužena je za korupciju u dodjeli javnih radova dok je bila predsjednica (EPA)

Argentinski sud osudio je potpredsjednicu Cristinu Fernandez de Kirchner na šest godina zatvora i diskvalificirao ju za obavljanje javnih dužnosti iako ima imunitet jer je državna dužnosnica.

Potpredsjednica neće odmah u zatvor i očekuje se da će se žaliti na presudu, pa će se slučaj vjerovatno još godinama potezati po sudovima.

Fernandez de Kirchner bila je predsjednica u dva mandata, između 2007. i 2015. godine, ima mnogo pristalica, posebno nakon što je na nju u septembru pokušan atentat, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Kriva za ‘nepošteno vladanje’

Optužena je za korupciju u dodjeli javnih radova dok je bila predsjednica, što ona poriče.

Sud je odlučio da je kriva za “nepošteno vladanje” u slučaju poznatom pod imenom “Vialidad”, u kojem je građevinski magnat Lazaro Baez također osuđen na šest godina zatvora.

Tužitelji su tvrdili da su ugovori za javne radove bili dodijeljeni prijatelju Fernandez de Kirchner, koji je novac preusmjeravao natrag njoj i njenom suprugu Nestoru Kirchneru, također bivšem predsjedniku, koji je kasnije preminuo.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada