SAD: Bin Salman više nije optužen za ubistvo Khashoggija

Sudija John Bates rekao je da ga obavezuje nedavno izneseni stav američke vlade po kojem saudijski princ prijestolonasljednik uživa imunitet od sudskog progona.

Mohammed bin Salman
Protiv Mohammeda bin Salmana ranije je bila podignuta optužnica za ubistvo Jamala Khashoggija. (EPA)

Američki sudija u utorak je odustao od krivičnog progona po tužbi podignutoj u SAD-u protiv saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana za ubistvo novinara Jamala Khashoggija.

Ne ulazeći u meritum stvari, sudija John Bates rekao je da ga obavezuje nedavno izneseni stav američke vlade po kojem Bin Salman uživa imunitet od sudskog progona kao čelnik vlade na dužnosti, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Khashoggi, koji je u početku bio blizak saudijskoj vlasti, a poslije je postao njen kritičar, ubijen je 2. oktobra 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Smatran naručiocem ubistva

Ubistvo je zgrozilo međunarodnu javnost, a Bin Salman je bio nepoželjan na Zapadu.

Saudijske vlasti su od početka poricale njegovu odgovornost, ali ga američka obavještajna služba smatra naručiocem ubistva.

Khashoggijeva zaručnica Hatice Cengiz, turska državljanka, te udruženje Demokratijazua arapski svijet odmah (DAWN), koju je osnovala u SAD-u, podigli su građansku tužbu na američkom sudu protiv prijestolonasljednika i drugih saudijskih dužnosnika.

Krajem septembra Bin Salman, koji je godinama stvarni vladar monarhije, imenovan je za premijera, na temelju kraljevske uredbe.

Mnogi komentatori vidjeli su u tome pokušaj da ga se zaštiti od sudskog progona u inostranstvu.

Nakon Bin Salmanovog imenovanja, vlada predsjednika Joea Bidena je sredinom novembra ocijenila da on uživa imunitet.

WP kritizira predsjednika SAD-a

Ta izjava izazvala je oštre kritike.

List Washington Post, u kojem je Khashoggi bio kolumnist, optužio je predsjednika SAD-a da je “okrenuo leđa temeljnim načelima slobode govora i jednakosti”.

Bijela kuća je uzvratila da to pravno mišljenje “nema nikakve veze s bilateralnim odnosima” dvije zemlje.

Biden je u julu boravio u posjetu Saudijskoj Arabiji.

Poslije je rekao da je tom prilikom razgovarao s prijestolonasljednikom o Khashoggijevom ubistvu.

Izvor: Agencije