Turska poziva Grčku da prestane s militarizacijom egejskih otoka

Ili će Atina napraviti korak unazad i pridržavati se dogovora, ili ćemo učiniti ono što je potrebno, upozorio je šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu.

Turska je pozvala Grčku da djeluje u skladu s međunarodnim sporazumima (EPA)

Pozivajući Grčku da se pridržava međunarodnog prava, ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu u utorak je izjavio kako će u suprotnom Ankara “učiniti ono što je potrebno”.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s rumunskim kolegom Bogdanom Aurescuom u Ankari, rekao je da Grčka treba poštovati dogovore.

“Ili će Grčka napraviti korak unazad i pridržavati se dogovora, ili ćemo učiniti ono što je potrebno”, upozorio je Cavusoglu, aludirajuću time na nedavnu vojnu vježbu Grčke na egejskim otocima, prenosi Anadolija.

‘Atina nastavlja s provokacijama’

Također je kritizirao Grčku zbog militarizacije egejskih otoka u blizini turske obale, koja su demilitarizirana prema dugogodišnjim sporazumima.

“Ako Atina ne želi mir, Ankara će učiniti sve što je potrebno”, kazao je Cavusoglu.

Potom je pozvao Grčku da zaustavi ilegalno naoružavanje egejskih otoka i da djeluje u skladu s međunarodnim sporazumima.

“Grčka nastavlja s provokacijama. Ne možemo na to šutjeti”, dodao je šef turske diplomatije.

Nedavno je Grčka izvela vojnu vježbu na egejskom otoku Rodos, udaljenom 84 kilometra od turskog priobalnog grada Fethiye.

Izvor: Agencije