SAD za 882 miliona dolara prodaje 100 raketa Patriot Tajvanu

Predloženi vojni dogovor uključuje radare i drugu opremu za podršku, a predstavljen je kao unapređenje starog dogovora o odbrani sklopljenog s Tajvanom 2010.

Patriot je raketni sistem zemlja-zrak koji se može lako premještati i predstavlja odbrambeno sredstvo za suprotstavljanje borbenim avionima (Getty Images)

Administracija predsjednika SAD-a obavijestila je Kongres o dogovoru o prodaji 100 najnaprednijih raketa Patriot Tajvanu, ističući da je vrijednost ugovora 882 miliona dolara.

Agencija Bloomberg ističe da predloženi vojni dogovor uključuje radare i drugu opremu za podršku, a predstavljen je kao unapređenje starog dogovora o odbrani sklopljenog s Tajvanom 2010. godine.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da Bidenova administracija nastavlja raditi s Kongresom na pronalaženju načina za zaštitu Tajvana i jačanje njegovih odbrambenih sposobnosti.

Patriot, raketni sistem zemlja-zrak, koji se može brzo premještati, predstavlja ključno odbrambeno sredstvo protiv borbenih aviona.

‘Održavanje odbrambenih sposobnosti’

U septembru je SAD najavio novi ugovor o prodaji oružja Tajvanu u iznosu od 1,1 milijardu dolara, u nastojanju da se ojača odbrana te zemlje, što je razljutilo Kinu, koja taj otok smatra dijelom svoje teritorije.

Taj ugovor je uključivao 60 raketa Harpoon, koje mogu pratiti i potopiti borbene brodove, 100 raketa Sidewinder kratkog dometa, s mogućnošću presretanja raketa ili bespilotnih letjelica, te ugovor o održavanju tajvanskog radarskog sistema vrijedan 665 miliona dolara, prema američkom State Departmentu.

Komentirajući sporazum, Bijela kuća je potvrdila da će Tajvanu “osigurati ono što mu je potrebno za održavanje odbrambenih sposobnosti, dok Kina nastavlja povećavati pritisak na njega”.

Prošlog mjeseca američki ministar odbrane Lloyd Austin sastao se s kineskim kolegom Wei Fengheom u Kambodži, u gradu Siem Reapu, na marginama konferencije ministara odbrane Udruženja država jugoistočne Azije (ASEAN).

Nekoliko susreta na visokom nivou

Sastanak je održan u sklopu nastojanja dviju zemalja da smanje napetosti između njih.

Glasnogovornik Pentagona je saopćio da je Austin s kineskim kolegom razgovarao o potrebi dijaloga o ublažavanju rizika i poboljšanju komunikacije u vrijeme kriza.

Kineski predsjednik Xi Jingping je kratko razgovarao s američkom potpredsjednicom Kamalom Harris, na marginama samita Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma (APEC) u Bangkoku.

Tom susretu je prethodio još jedan susret kineskog predsjednika s američkim kolegom 14. novembra u sklopu samita G-20 na indonezijskom otoku Baliju.

Izvor: Al Jazeera i agencije