Al Jazeera predala ICC-u slučaj ubistva reporterke Shireen Abu Akleh

Medijska mreža iz Katara tvrdi da dokazi koje je predala pobijaju tvrdnje izraelskih vlasti da je palestinsko-američka novinarka ubijena u unakrsnoj vatri.

Shireen Abu Akleh je bila je poznato ime i cijenjena novinarka, koja je izvještavanjem o izraelskoj okupaciji bila glas Palestinaca (Al Jazeera)

Al Jazeera Media Network podnio je službeni zahtjev Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) za istragu i procesuiranje odgovornih za ubistvo palestinsko-američke novinarke Shireen Abu Akleh.

Shireen Abu Akleh, koja je bila reporterka Al Jazeere 25 godina, izraelske snage ubile su 11. maja dok je izvještavala o napadu izraelske vojske na izbjeglički kamp u Jeninu, na sjeveru okupirane Zapadne obale.

Ova 51-godišnja građanka Jerusalema i državljanka SAD-a bila je poznato ime i cijenjena novinarka koja je izvještavanjem o izraelskoj okupaciji bila glas Palestinaca.

U zahtjevu dostavljenom ICC-u su dosje o opsežnoj šestomjesečnoj istrazi Al Jazeere, koji sadrži sve dostupne dokaze od očevidaca i videosnimke, kao i novi materijal o ubistvu.

‘Ubistvo koje je dio šireg obrasca’

Zahtjev podnesen ICC-u predstavljen je “u kontekstu šireg napada na Al Jazeeru i novinare u Palestini”, rekao je Rodney Dixon KC, advokat Al Jazeere, govoreći o slučajevima poput bombaškog napada na ured mreže u Gazi 15. maja 2021. godine.

“To nije jedan incident, to je ubistvo koje je dio šireg obrasca, a  koje bi tužilaštvo trebalo istražiti kako bi identificiralo odgovorne i protiv njih podiglo optužnice”, dodao je.

“Fokus je na Shireen i ovom konkretnom, nečuvenom ubistvu. No, dokazi koje podnosimo odnose se na sva djela protiv Al Jazeere, jer je bila na meti kao međunarodna medijska organizacija.”

“Dokazi pokazuju da ono što [izraelske] vlasti pokušavaju učiniti je da je ušutkaju”, kazao je Dixon za Al Jazeeru.

Al Jazeera se nada da će tužilac ICC-a “zaista početi istragu slučaja” nakon zahtjeva mreže, rekao je Dixon.

Al Jazeerin zahtjev nadopunjuje tužbu koju je ICC-u u septembru podnijela porodica Shireen Abu Akleh, uz podršku Palestinskog novinarskog sindikata i Međunarodne federacije novinara (IFJ).

Novi dokumentarac Al Jazeere pokazuje da su Abu Akleh i drugi novinari, noseći zaštitne kacige i pancirne prsluke s jasno označenim natpisom PRESS, hodali cestom pred izraelskim snagama kada su se našli pod vatrom.

‘Kampanja ušutkivanja Al Jazeere’

Shireen Abu Akleh je pogođena u glavu dok se pokušavala sakriti.

U ovom događaju pogođen je i producent Al Jazeere Ali al-Samoudi, koji je pogođen metkom u rame.

Novi dokazi koje je dostavila Al Jazeera pokazuju da su “izraelske okupacijske snage direktno pucale na Shireen i njene kolege”, objavila je ova medijska mreža.

U izjavi se dodaje da dokazi pobijaju tvrdnje izraelskih vlasti da je Shireen Abu Akleh ubijena u unakrsnoj vatri i da to “bez ikakve sumnje potvrđuje da nije bilo pucnjave u području gdje se Shireen nalazila, osim što su izraelske okupacijske snage pucali direktno u nju”.

“Dokazi pokazuju da je ovo namjerno ubistvo bilo dio šire kampanje ciljanja i ušutkivanja Al Jazeere”, piše u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera