SIPRI: Globalna prodaja oružja nastavila rasti u 2021.

Unatoč problemima u opskrbnim lancima povezanima s pandemijom, globalna prodaja oružja nastavila je rasti prošle godine, objavio je Štokholmski institut za istraživanje mira.

Stotinu najvećih svjetskih kompanija prodalo je teško naoružanje i vojne usluge u vrijednosti od 592 milijarde dolara (EPA)

Unatoč problemima u opskrbnim lancima povezanima s pandemijom, globalna prodaja oružja nastavila je rasti prošle godine, objavio je u ponedjeljak Štokholmski institut za istraživanje mira (SIPRI).

Stotinu najvećih svjetskih kompanija za proizvodnju oružja prodalo je teško naoružanje i vojne usluge u vrijednosti od 592 milijarde dolara u 2021. godini, navodi se u izvještaju SIPRI-ja, prenosi Hina.

To znači povećanje od 1,9 posto u odnosu na godinu prije.

Ponovno povećanje je veće nego 2020. godine, ali ispod prosječnog povećanja u četiri godine prije pandemije korona virusa.

“Ono što stvarno vidimo je vjerovatno sporiji rast nego što su mnogi očekivali u prodaji oružja u 2021. godine”, rekao je Nan Tian, koautor studije.

Američke kompanije proizvode najviše

“Dugoročni utjecaj pandemije počinje se doista vidjeti kod kompanija za proizvodnju oružja”, dodao je.

Problemi u smislu nedostatka radne snage i opskrbe sirovinama “usporili su sposobnost kompanija da proizvedu oružane sisteme i isporuče ih na vrijeme”, kaže on.

Daleko najviše odbrambene opreme i dalje dolazi od američkih korporacija, pokazuju podaci SIPRI-ja.

Četrdeset američkih kompanija – uključujući prvih pet na ljestvici – zajedno čine 51 posto ukupne prodaje oružja među 100 najvećih korporacija.

No među pet najvećih kompanija – Lockheed Martin, Raytheon Technologies, Boeing, Northrop Grumman i General Dynamics – samo je Raytheon imao rast.

Istovremeno, prodaja osam najvećih kineskih kompanija porasla je za 6,3 posto u 2021. godini.

Kina je na drugom mjestu ukupne prodaje oružja, s udjelom koji je naglo porastao na 18 posto, a slijede je Velika Britanija sa 6,8 posto i Francuska sa 4,9 posto.

Njemački udio iznosio je 1,6 posto.

Utjecaj ruske agresije na Ukrajinu

Evropske kompanije, koje sada predstavljaju 27 od 100 najvećih, imaju porast od 4,2 posto u odnosu na 2020. godinu.

S malim povećanjem od 0,4 posto, Rusija je u ukupnoj prodaji imala udio od tri posto, što su podaci prije invazije na Ukrajinu.

Kako će tačno ruska agresija na Ukrajinu, koja je počela u februaru, utjecati na globalne brojeve vjerovatno se neće znati do sljedeće godine.

No, problemi s opskrbom vjerovatno će se s ratom u Ukrajini pogoršati, posebno zbog toga što je Rusija veliki dobavljač sirovina za proizvodnju oružja, kažu autori studije, ali i zbog toga što je sukob doveo do velikog rasta potražnje.

Izvor: Agencije