Ministarstvo odbrane Njemačke: Kupovina F-35 krije rizike

Ministarstvo je upozorilo na određene rizike u vezi s kupovinom američkih borbenih aviona tipa F-35, proizvođača Lockheed Martin.

Aerodrom u Bihelu, na zapadu Njemačke, neće moći biti završen do 2026. godine, a preuređenje je potrebno za F-35 (Reuters)

Ministarstvo odbrane Njemačke upozorilo je na određene rizike u vezi s kupovinom američkih borbenih aviona tipa F-35, proizvođača Lockheed Martin.

Ministarstvo smatra da postoje ogromni rizici u vezi planirane nabavke “nevidljivih” bombardera, prenosi Tanjug, pozivajući se na njemačke medije.

To proizilazi iz povjerljivih dokumenata dostavljenih odboru za finansije Bundestaga.

Ministarstvo odbrane upozorava na moguće povećanje troškova i kašnjenja.

U dokumentu piše da aerodrom u Bihelu, na zapadu Njemačke, neće biti završen do 2026. godine, a preuređenje je potrebno za F-35.

Za kupovinu predviđeno 9,99 milijardi eura

Ministarstvo ukazuje da su sigurnosni zahtjevi Sjedinjenih Američkih Država preveliki i da bi to moglo dodatno dovesti do kašnjenja i dodatnih troškova.

Ministarstvo navodi da bi moglo doći do kašnjenja u dostavljanju potrebnih dokumenata za izdavanje upotrebne dozvole avionima, ili čak ne bi mogle biti izdate zbog pravnih pitanja, zbog čega bi avioni mogli samo ograničeno biti upotrebljavani.

Uz to, Ministarstvo je navelo i dalje faktore koji bi mogli voditi ka povećanju cijene od inflacije, do kursa dolara i rastućih cijena proizvodnje.

Njemačka je predvidjela 9,99 milijardi eura za kupovinu 35 letjelica F-35, a taj novac treba doći iz budžeta od 100 milijardi, koji je vanredno uspostavljen za odbranu nakon početka rata u Ukrajini.

Izvor: Agencije