U fokusu Washingtona snabdijevanja Rusije oružjem iz Irana

SAD će se po pitanju Irana koncentrirati na ključne tačke, između ostalog na isporuku oružja Rusiji, umjesto na zastoj pregovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma.

Američki izaslanik za Iran Robert Malley (Anadolija)

Američki izaslanik za Iran Robert Malley izjavio je da će se administracija američkog predsjednika Joea Bidena po pitanju Irana koncentrirati na ključne tačke, između ostalog na isporuku oružja Rusiji, umjesto na zastoj pregovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma, prenosi Bloomberg.

Ovakve izjave dolaze uporedo sa sastankom zamjenika ruskog ministra odbrane Aleksandra Fomina i generala Mohammada Bagherija, načelnika Generalštaba iranskih oružanih snaga, u Teheranu, u okviru četvrtog sastanka Zajedničke komisije za vojnu saradnju.

Bagheri je rekao da Washington nije uspio stvoriti unipolaran svjetski poredak i nije uspio nametnuti politiku unilateralizma.

Naglasio je i potrebu jačanja bilateralne saradnje u okviru zajedničkih interesa radi uspostave, kako je rekao, mira i stabilnosti u regiji.

Američki State Department je ranije saopćio da iranski nuklearni sporazum “nije u njegovom fokusu” u ovom trenutku i da je, umjesto toga, “usredotočen na podršku demonstrantima u Iranu”.

‘Iranski zahtjevi su nerealni’

“Iranci su vrlo jasno dali do znanja da ovo nije dogovor koji su bili spremni sklopiti i stoga se ne čini neizbježnim”, kazao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price na konferenciji za novinare, prenosi CNN.

“Iranski zahtjevi su nerealni… Ništa što smo čuli posljednjih sedmica ne ukazuje na to da su promijenili svoje stavove”, dodao je-

U odgovoru na pitanje jesu li Sjedinjene Američke Države zainteresirane za nastavak razgovora o oživljavanju sporazuma, prema kojem je Iran ograničio svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija, glasnogovornik je naglasio da je “sadašnja administracija usredotočena na iznimnu hrabrost koju je pokazao iranski narod kroz mirne demonstracije i korištenje svog univerzalnog prava na slobodu okupljanja i slobodu izražavanja”.

“Naš fokus je trenutno na tome da istaknemo njihovu hrabrost i da ih podržimo na načine na koje možemo”, dodao je Price.

Izvor: Al Jazeera i agencije