Macron: Nova sigurnosna arhitektura trebala bi uzeti u obzir zabrinutost Rusije

Francuski predsjednik rekao je da je odluka o političkim uslovima mirovnih pregovora na Ukrajincima.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pohvalio Ukrajince 'jer su hrabri i brane svoje živote, svoju naciju i načela Zapada' (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da bi nova sigurnosna arhitektura trebala dati garancije Rusiji, ako se Moskva vrati za pregovarački stol za okončanje rata u Ukrajini.

U intervjuu za francuske kanale TF1 i LCI na koncu svoje posjete SAD-u, Macron je rekao da bi Zapad trebao razmotriti kako se pozabaviti sigurnosnim zabrinutostima Rusije, ako predsjednik Vladimir Putin pristane okončati rat diplomatskim putem, prenijela je agencija Anadolija.

Međutim, dodao je da je odluka o političkim uvjetima na Ukrajincima.

Konačna odluka na Ukrajincima

Macron je u četvrtak rekao da Francuska nikada neće poticati Ukrajince na kompromis koji za njih neće biti prihvatljiv, jer su tako hrabri i brane svoje živote, svoju naciju i načela Zapada.

“Moramo poštovati Ukrajince da odluče o trenutku i uvjetima u kojima će pregovarati o svom teritoriju i svojoj budućnosti”, rekao je francuski predsjednik.

Macron je dalje rekao da Francuska i SAD dijele istu viziju da nastave pomagati Ukrajini i učine sve da izvrše pritisak na Rusiju kako bi se vratila za pregovarački stol.

Izvor: Agencije