Herzog sa bahreinskim kraljem o saradnji

Održana je prva posjeta zaljevskoj državi jednog šefa izraelske države otkako su dvije zemlje uspostavile veze prije dvije godine.

Funkcija Isaaca Herzoga uglavnom je ceremonijalna (EPA)

Bahreinski kralj Hamad bin Isa Al Kalifa sastao se u nedjelju s predsjednikom Isaacom Herzogom u prvoj posjeti toj zaljevskoj državi jednog šefa izraelske države otkako su dvije zemlje uspostavile veze prije dvije godine i u trenutku dok se u Izraelu formira desničarska koalicijska vlada.

Herzog, čija je funkcija uglavnom ceremonijalna, potom će posjetiti Ujedinjene Arapske Emirate, zemlju koja je također normalizirala veze s Izraelom kroz sporazume postignute uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država, poznate kao Abrahamovi sporazumi, piše Reuters.

“Došao sam ovamo s izaslanstvom istaknutih ljudi koji u Izraelu vode poslovni sektor, a žele se povezati i poslovati s ljudima iz Bahreina”, rekao je Herzog.

Palestinsko pitanje

Kralj Hamad je izrazio nadu da će posjeta ojačati bilateralne odnose, izvijestila je državna novinska agencija BNA, ističući podršku Maname “pravednom, sveobuhvatnom i održivom miru koji garantuje legitimna prava palestinskog naroda”.

Čini se da će novu izraelsku vladu pod Benjaminom Netanyahuom nakon prošlomjesečnih izbora vjerovatno činiti i krajnje desno orijentirani političari koji se protive palestinskoj državnosti i žele raspuštanje Palestinske uprave.

Izvor: Agencije