Svjetski čelnici opraštaju se od bivšeg pape Benedikta XVI.

Tijelo Benedikta XVI. bit će izloženo od ponedjeljka u bazilici svetog Petra objavio je Vatikan, dodajući da će se sprovod bivšeg pape održati 5. januara i da će ga predvoditi papa Franjo.

Svjetski čelnici opraštaju se u subotu od bivšeg pape Benedikta XVI. koji je umro u 96. godini života u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu (AFP)

Svjetski čelnici opraštaju se u subotu od bivšeg pape Benedikta XVI. koji je umro u 96. godini života u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu i izražavaju tugu zbog smrti “inteligentnog teologa” koji je zagovarao “bratskiji svijet”, prenosi Hina.

Tijelo Benedikta XVI., koji je umro u subotu u dobi od 95 godina, bit će izloženo od ponedjeljka u bazilici svetog Petra kako bi vjernici mogli odati počast, objavio je Vatikan, dodajući da će se sprovod bivšeg pape održati 5. januara i da će ga predvoditi papa Franjo.

Bivši papa umro je u subotu u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu, objavio je glasnogovornik Svete Stolice.

Svijet je nagon smrti bivšeg pape Benedikta XVI. izgubio jednu “markantnu figuru” Katoličke Crkve, ocijenio je njemački kancelar Olaf Scholz.

“Kao njemački papa, Benedikt XVI. je za mnoge, ne samo u njegovoj zemlji, bio poseban crkveni poglavar”, napisao je Scholz na Twitteru, dodavši da je bio “inteligentan teolog” s “borbenom osobnošću”.

I njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier odao je počast Benediktu XVI., nazvavši pokojnog papu njemačkog porijekla posrednikom između religija.

“Jedinstvo kršćanstva i dijalog religija, kao i suživot religije i društva bili su mu posebno bliski. Tražio je dijalog sa Židovima i muslimanima kao i sa svim kršćanskim denominacijama diljem svijeta”, napisao je Steinmeier u subotu.

Macron odao počast Benediktu XVI.

Njegov rad kao profesora Josepha Ratzingera – kako je rođen Benedikt – učinio je teološko i filozofsko obrazovanje dostupnijim, rekao je Steinmeier. To je omogućilo mnogim ljudima, “ne samo katolicima”, napisao je, da pronađu “jasnu orijentaciju” u njegovu radu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odao je počast Benediktu XVI. hvaleći njegove napore u stvaranju “bratskijeg svijeta”.

“Moje su misli s katolicima u Francuskoj i diljem svijeta koji su ožalošćeni odlaskom njegove svetosti Benedikta XVI. koji je dušom i inteligencijom radio na stvaranju bratskijeg svijeta”, tvitao je francuski predsjednik.

Britanski premijer Rishi Sunak je rekao da je “ožalošćen” zbog smrti pape emeritusa Benedikta XVI., “velikog teologa”.

“Ožalošćen sam viješću o smrti pape emeritusa Benedikta XVI. Bio je veliki teolog, a njegov posjet Ujedinjenoj Kraljevini 2010. predstavljao je historijski trenutak za katolike i nekatolike u našoj zemlji”, rekao je Sunak, dok je Anglikanska crkva objavila da moli u spomen na bivšeg papu.

‘Gigant vjere i razuma’

Benedikt XVI., priopćila je talijanska premijerka Giorgia Meloni, bio je “gigant vjere i razuma” te “velikan historije kojeg historija nikada neće zaboraviti”.

Dodala je da ona i njezina vlada dijele tugu sa Svetim Ocem Franjom i cijelom crkvenom zajednicom.

Poljski predsjednik Andrzej Duda spomenuo je da je Benedikt bio “bliski suradnik Ivana Pavla II”.

“Svijet je izgubio jednog od najvećih teologa 20. i 21. stoljeća, bliskog suradnika Ivana Pavla II”, njegovog poljskog prethodnika u Vatikanu, napisao je na Twitteru Duda.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada