Japan će razviti rakete dugog dometa

Japansko ministarstvo odbrane radi na razvoju više projektila dugog dometa s dohvatom do gotovo 3.000 kilometara i namjerava ih rasporediti oko 2030. godine, navode mediji.

Japan je polovicom mjeseca najavio historijsku promjenu u sigurnosnoj politici, uz udvostručenje vojnog budžeta zbog sve većih ambicija Kine i Sjeverne Koreje u regiji (Reuters - Ilustracija)

Japansko ministarstvo odbrane radi na razvoju više projektila dugog dometa s dohvatom do gotovo 3.000 kilometara i namjerava ih rasporediti oko 2030. godine, izvijestila je u subotu agencija Kyodo, pozivajući se na izvor upoznat s tim pitanjem.

Vlada planira razmjestiti rakete dometa od 2.000 kilometara ranih 2030-ih, a hipersoničnu raketu od 3.000 kilometara koja može dosegnuti bilo koje mjesto u Sjevernoj Koreji i nekim dijelovima Kine oko 2035, dodaje agencija, prenosi Hina

Japan je polovicom mjeseca najavio povijesnu promjenu u sigurnosnoj politici, uz udvostručenje vojnog budžeta zbog sve većih ambicija Kine i Sjeverne Koreje u regiji.

Sigurnosna strategija

Revidirana sigurnosna strategija, objavljena u dokumentu vlade premijera Fumija Kishide, odmak je od pacifističke sigurnosne doktrine nakon Drugog svjetskog rata koju je Japanu nametnuo SAD.

Odbrambeni budžet će u idućih pet godina narasti gotovo dvostruko, na 2 posto BDP-a, što će ga učiniti trećim najvećim na svijetu, nakon SAD-a i Kine.

Japan današnje sigurnosno okruženje smatra „najozbiljnijim i najkompliciranijim“ od Drugog svjetskog rata.

Unatoč tome, Japan je poručio da se želi držati politike “isključivo usmjerene na samoobranu”, ističući da ne želi postati vojna sila.

Izvor: Agencije