Bidenova administracija odbacila rješenja iz doba Trumpa

Administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena sačinila je nacrt novih pravila o zaštiti potoka i drugih vodenih puteva, odbacivši rješenja usvojena u vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Nova pravila definiraju koje to 'vode Sjedinjenih Američkih Država' uživaju zaštitu na osnovu federalnog zakona o čistoj vodi (Reuters)

Administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena sačinila je u petak nacrt novih pravila o zaštiti potoka i drugih vodenih puteva, odbacivši rješenja usvojena u vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa kojim su se suprotstavili i federalni sudovi i organizacije za zaštitu prirodne okoline zbog smanjivanja zaštite od zagađenja.

Nova pravila definiraju koje to “vode Sjedinjenih Američkih Država” uživaju zaštitu na osnovu federalnog zakona o čistoj vodi. Decenijama je ovaj izraz bio žarište sukoba ekologa sa jedne strane i farmera, građevinskih firmi i udruženja privrednika sa druge, prenosi Beta.

Prvi su željeli da se opseg zaštite od zagađenja proširi, a drugi su smatrali da je preveliko proširenje tog opsega štetno za biznis.

Federalna Agencija za zaštitu životne okoline (EPA) i Odsjek za vojsku saopštili su da je nacrt prerađenih pravila zasnovan na definicijama koje su bile na snazi prije 2015. godine, a prema riječima federalnih zvaničnika upotrijebljena je definicija vodenih puteva “koja je održiva na duge staze” kako bi se smanjila neizvjesnost.

Administracija bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame proširila je federalnu zaštitu vodenih puteva. Potonja administracija Donalda Trumpa je, u sklopu svoje akcije poništavanja stotina propisa iz oblasti ekologije i javnog zdravlja, ukinula tu proširenu zaštitu, ali je jedan federalni sudija blokirao rješenje Trumpovih vlasti.

Zvaničnici EPA-e tvrde da je novo pravilo o zaštiti vodenih puteva “jasno, dugoročno i da stvara ravnotežu između zaštite vodenih resursa i potreba svih korisnika vode, nezavisno od toga da li su to farmeri, rančeri, industrija ili organizacije za zaštitu voda”.

Prema njihovim riječima, novo pravilo zasniva se na definiciji koja je postojala prije 2015. godine, to jest prije izmjena iz Obaminog doba – uz pojednostavljivanja i uzimanje u obzir sudskih mišljenja, naučnih shvatanja i višedecenijskog iskustva, a zaštita se umjereno pojačava za neke potoke, močvarna područja, jezera i bare.

Trumpova pravila

Pravilo iz doba Donalda Trumpa donijeto je 2020. godine, a dugo su ga tražili građevinci, farmeri i kompanije koje eksploatiraju naftu i zemni gas, žaleći se na to da federalne vlasti prekoračuju svoja ovlaštenja time što pod zaštitu stavljaju jaruge, vododerine i potočiće na poljoprivrednim gazdinstvima i drugim privatnim posjedima.

Trumpova pravila napali su ekolozi i organizacije za zaštitu javnog zdravlja, tvrdeći da ona omogućuju privrednicima da puštaju zagađujuće materije u nezaštićene vodne puteve i močvare, ugrožavajući time javno snabdijevanje pitkom vodom i divljač i prirodna staništa.

Nacionalna asocijacija visokogradnje je saopštila da najnovija pravila ostavljaju nejasnim da li će federalna vlasti regulirati vodu na mjestima kao što su jarkovi uz drumove i izolirana jezerca. Prema njenim navodima, zbog tih pravila izgradnja će poskupjeti, a federalne vlasti će prekoračiti svoja ovlaštenja.

Bidenova administracija je 2021. godine ocijenila da su pravila iz doba Trumpa omogućila da više od 300 projekata krene u realizaciju bez federalnih dozvola koje su zahtjevane u doba Baraka Obame, i da su ta pravila značajno umanjila zaštitu čiste vode u državama kao što su Novi Meksiko i Arizona.

U augustu 2021. godine, federalni sudija poništio je pravila iz doba Trumpa i na snagu vratio standard iz 1986. godine koji je bio širi od onog iz doba Trumpa ali uži od onog koji je postavila administracija Baracka Obame.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada